Plyn zo Slovenska by mohol prúdiť na Ukrajinu od 1. septembra

Plynovod, ktorý umožní transport plynu na Ukrajinu cez Slovensko, by mal naplno pracovať od septembra. Povedal to predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Tomáš Mareček.

20.05.2014 06:07
debata (15)

"S pravdepodob­nosťou 90 až 95 % by sme mali byť schopní posielať od 8 do 10 (miliárd metrov kubických plynu) ročne od 1. septembra. Záležať bude na tom, či budú splnené technické predpoklady na slovenskej aj ukrajinskej strane,“ uviedol Mareček.

Spoločnosť chce podľa jeho slov vyhodnotiť ponuky na odber plynu do konca júna, aj keď úvodné ponuky sa nebudú vzťahovať na plnú kapacitu. Ukrajina ročne potrebuje plyn v objeme približne 55 mld. metrov kubických plynu. Krajina by z reverzného toku chcela získať 30 miliárd metrov kubických plynu využitím plynovodov, ktoré sa v súčasnosti používajú na import ruského plynu na Slovensko. Ukrajina navrhovala, aby sa využila voľná kapacita v súčasnosti využívaných štyroch plynovodov, ktorými prúdi plyn z Ukrajiny na Slovensko. Pri tejto alternatíve však hrozilo porušenie zmluvných záväzkov s tretími stranami, hlavne s Gazpromom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok uviedol, že dohoda Slovenska s Kyjevom o umožnení reverzného toku plynu na Ukrajinu z Európy neporušuje dohody s Ruskom. „Nesťažujeme sa na to,“ odpovedal Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom na otázku v súvislosti so snahou Slovenska prepravovať plyn na Ukrajinu. Ukrajine hrozí, že ju Rusko pre dlhy prestane plynom zásobovať.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Dosahuje ročný obrat vyše 800 miliónov eur. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť. Jediným akcionárom spoločnosti Eustream, a. s. je Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Eustream vlastní 15 % akcií v spoločnosti Central European Gas Hub AG (plynárenský hub na území Rakúska).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina