Nemci riešia, čo s rekordným výberom daní

Nemci na rozdiel od Slovenska, ale aj ostatných európskych krajín, ktoré aj tento rok prijímajú úsporné opatrenia, musia riešiť, čo spravia s nečakane vysokým výberom daní.

19.05.2014 06:45
debata (9)

Nemecko by v tomto roku na daniach malo vybrať takmer 640 miliárd eur. Ide o viac ako o sedem percent vyšší výber daní, než ktorý krajina dosiahla za vlaňajšok.

Nemecko zatiaľ počíta, že na budúci rok bude mať prvýkrát od roku 1969 vyrovnaný rozpočet. Tiež zvažuje pokles daní. Úspech nemeckej ekonomiky potiahne aj Slovensko. „Lepší rast daní v Nemecku by mohol mať pozitívny vplyv aj na hospodárstvo Slovenska s odstupom jedného až dvoch štvrťrokov,“ tvrdí Marek Gábriš, analytik ČSOB banky.

Aj na Slovensku sa zvažuje zníženie DPH. Od nového roka si to však krajina ešte zrejme nebude môcť dovoliť. V Nemecku sa zase pri daniach debatuje o zmene tzv. „chladnej progresivity“. V praxi to totiž zamestnanci, ktorým rastie mzda, skĺznu do vyššieho daňového pásma, v dôsledku čoho majú nižší čistý príjem ako pred zvýšením platu.

Nemci majú v súčasnosti jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európe. Daňové zaťaženie práce priemerne zarábajúceho bezdetného zamestnanca v percentách celkových nákladov práce predstavuje u nich 49,3 percenta. Horšie je na tom len Belgicko s 55,8 percenta, ktoré je na čele rebríčka s najvyšším daňovým zaťažením práce z 34 z krajín OECD. Na Slovensku je daňové zaťaženie práce na úrovni 41,1 percenta. Nemecko aktuálne uvažuje, že sa na jednej strane vyberie cestou znižovania daní, no na druhej strane chce viac peňazí od nadnárodných spoločností, ktoré vďaka optimalizácii daní neodvádzajú štátu dostatočné dane. Tento a budúci rok chcú viac bojovať aj proti daňovým podvodom, čo je rovnaká cesta, akou sa vyberá aj súčasná slovenská vláda.

V Nemecku sú však tak ďaleko, že tí, ktorí krátia alebo neodvádzajú štátu dane, sa začali od začiatku tohto roka hromadne priznávať k spáchaným daňovým podvodom. Za prvé štyri mesiace tak urobilo takmer 17-tisíc Nemcov. Lavínu priznaní spustilo zrejme priznanie bývalého prezidenta futbalového klubu Bayern Mníchov Uliho Hoenessa týkajúce sa daňových únikov, spolu s následným súdnym procesom. Hoenessa súd nedávno odsúdil na 3,5 roka za daňové úniky. Ich výška sa vyšplhala na sumu 27 miliónov eur. Nemci, ktorí sa k daňovým únikom vopred priznajú, sa pritom môžu vyhnúť vyšetrovaniu v prípade, že dane doplatia a zaplatia ako trest úroky.

„Trend“ priznávania sa k podvodom sa začal ešte v roku 2010. Odvtedy Nemecko získalo na daniach a pokutách 4,3 miliardy eur od viac ako 82¤995 ľudí. Na Slovensku sa pripravuje odtajnenie daňového tajomstva, keď bude verejne prístupná informácia, ktorá firma ako platí či neplatí štátu dane. Je však otázne, či budú výsledky také, ako je to v Nemecku.

Nateraz sa slovenská štátna kasa plní skôr tým, že nás ťahá zahraničie a menej tým, že upratujeme v domácom výbere daní. Do Nemecka smeruje pätina slovenského vývozu, pričom až štvrtina pracujúcich Slovákov je zamestnaná v priemyselných firmách, ktoré sú závislé od vývoja exportu.

„Doterajšie signály z Nemecka dávajú vo všeobecnosti dôvod na opatrný optimizmus voči tohtoročným vyhliadkam na Slovensku,“ hovorí hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo. Kým bežní Slováci sú v obchodoch podobne ako Nemci ešte stále opatrní, priemysel v oboch krajinách od začiatku roka v porovnaní s vlaňajšom výraznejšie rastie. „Januárový silný rast nasadil latku produkcie na slušnú úroveň, kde sa neskôr aj udržala,“ povedal makroekonóm VÚB banky Andrej Arady.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Nemecko