Írsku sa vracia reputácia, Moody's mu zvýšila rating o dva stupne

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Írska o dve priečky zo stupňa Baa3 na Baa1. Výhľad Írska je podľa nej stabilný, informoval spravodajský server BBC News.

17.05.2014 08:44
debata

Írsko sa v decembri stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodný záchranný program. Krajina bola nútená požiadať o pomoc pred tromi rokmi pre rozsiahle problémy v bankovom sektore.

Na vrchole dlhovej krízy eurozóny Írsko prijalo pomoc vo výške 67 miliárd eur od európskych úradov a Medzinárodného menového fondu, uviedol server BBC News. Súčasťou podmienok programu boli rozsiahle úsporné opatrenia. V januári agentúra Moody's vrátila Írsko do investičného pásma. Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje , aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo spoločnosti požičiavať a tiež na podmienky pôžičky.

Agentúra Moody's vo vyhlásení uviedla, že hlavným dôvodom zvýšenia ratingu bol „výrazne zlepšený výhľad pre írsku strednodobú dlhovú trajektóriu“. Podľa Moody's je zrejmé, že „ekonomická aktivita naberá tempo a miznú faktory, ktoré brzdili rast exportu v rokoch 2012–2013“ . Agentúra vraj tiež vzala do úvahy oživenie írskeho trhu s nehnuteľnosťami, napísal server BBC News.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Írsko #Moody's