Rusko by mohlo sprivatizovať Rosneft skôr

Rusko by mohlo sprivatizovať 19,5-percentný podiel v spoločnosti Rosneft skôr, ako pôvodne plánovalo, a to už na jeseň tohto roku alebo na budúci rok.

16.05.2014 11:50
debata

Pôvodne plánovalo predať tento podiel až v roku 2016. Uviedol to ruský denník Vedomosti, pričom sa odvolal na vládne zdroje. Štát vlastní v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti momentálne 69,5 % akcií. Svoj podiel plánuje znížiť na 50 % a jednu akciu. Vedomosti dôvod skoršieho predaja neuviedli a Rosneft odmietol situáciu komentovať.

Ako uviedol denník, rozhodnutie o načasovaní a počte akcií na predaj bude závisieť od odporúčaní investičnej banky, ktorá zatiaľ nebola menovaná. V bežných trhových cenách by cena daného podielu predstavovala 469,1 mld. ruských rubľov (RUB). Ruský akciový trh však v dôsledku nepriaznivej situácie na Ukrajine v posledných mesiacoch prudko klesol, čo znižuje cenu, ktorú by mohlo Rusko za predaj dostať.

Podľa analytikov, ktorých citujú Vedomosti, by Rusko namiesto nevýhodného predaja Rosnefťu mohlo získať finančné prostriedky z domácich výpožičiek. Pripúšťajú však, že môže existovať predbežná dohoda so strategickými investormi z Ázie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rosnefť