Novácka chemička neuspela na súde únie, pokuta za kartel platí

Spoločnosť Novácke chemické závody (NCHZ) ako aj jej bývalá materská firma 1. garantovaná neuspeli so svojím odvolaním na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu.

15.05.2014 18:52
debata (4)

Firmy sa snažili zmeniť rozhodnutia všeobecných súdov a Európskej komisie v otázke kartelových dohôd s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami. Firma 1. garantovaná tak bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 19,6 mil. eur.

"Súdny dvor ako posledná inštancia vo štvrtok rozhodol, že odvolanie nie je dôvodné a rozhodnutia všeobecného súdu a komisie potvrdil. Súdny dvor EÚ tiež odmietol žiadosť 1. garantovanej o zníženie pokuty. Spoločnosť je tak povinná uhradiť pokutu v plnej výške,“ informoval vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Podľa zistení komisie sa od apríla 2004 do januára 2007 spoločnosti Novácke chemické závody, Akzo Nobel, Almamet, Donau Chemie, Ecka Granulate, SKW Stahl-Metallurgie a TDR Metalurgija podieľali na karteli v celom európskom hospodárskom priestore okrem Španielska, Portugalska, Írska a Spojeného kráľovstva.

"Na minimálne dvanástich viacstranných stretnutiach si rozdelili trh, pridelili zákazníkov a dohodli sa na zvýšení cien za práškový acetylid vápenatý, a to najprv v priestoroch jedného z účastníkov a neskôr v hoteloch v Nemecku, Rakúsku, na Slovensku a v Slovinsku. Počas týchto stretnutí sa páchatelia dohodli aj na príslušných trhových podieloch,“ dodal Králik.

Novácku chemičku získala od 1. garantovanej pred necelými dvoma rokmi za 2,2 mil. eur na základe výsledkov druhého kola verejného ponukového konania na predaj podniku spoločnosť Via Chem Slovakia. Česká Via Chem Group vlastní aj podnik na výrobu syntetických živíc Spolchemie v Ústí nad Labem. Za skupinou podľa informácií českých médií stojí kontroverzný podnikateľ Petr Sisák, ktorému český súd vymeral podmienečný trest v prípade tunelovania skrachovanej První slezskej banky. Aj tento obchod už prešetruje Európska komisia. Tá začala s hĺbkovým prešetrovaním okolností okolo jej konkurzu a následného predaja. Jeho cieľom je zistiť, či neplatenie príspevkov do systému sociálneho zabezpečenia a ďalších záväzkov voči Slovenskej republike počas konkurzného konania vedeného voči NCHZ bolo v súlade s pravidlami Európskej únie pre štátnu pomoc. Komisia má takisto pochybnosti, či aktíva NCHZ boli predané za trhovú cenu, čo by zabezpečovalo maximalizovanie výnosov určených na uspokojenie veriteľov vrátane štátu.

Spoločnosť Novácke chemické závody, a.s. je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #Novácke chemické závody