Ruský Gazprom sa chystá vstúpiť na singapurskú burzu

Ruský plynárenský gigant Gazprom plánuje v júli vstúpiť na singapurskú burzu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje z podniku.

15.05.2014 11:36
debata

Gazprom sa snaží posilniť vývoz do Ázie, aby znížil svoju závislosť na Európe. V súčasnosti ide o dodávkach plynu do Číny.

Ruský prezident Vladimir Putin dúfa, že tieto rokovania budú zavŕšené pred jeho návštevou v Číne, ktorá sa uskutoční budúci týždeň. Dohoda by demonštrovala, že Rusko sa v čase napätia okolo ukrajinskej krízy môže odvrátiť od západných krajín k iným trhom, napísala agentúra Reuters.

Gazprom by na základe pripravovanej dohody od roku 2018 do Číny dodával 38 miliárd kubických metrov plynu ročne. Je to zhruba štvrtina súčasného čínskeho ročného dopytu. Plyn by tam Gazprom posielal plynovodom z východnej Sibíri, ktorý je ale ešte potrebné vybudovať.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má na vývoz tejto suroviny z Ruska monopol. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky a pokrýva približne 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Gazprom #singapur