Ak Ukrajina splatí časť dlhu, Rusko je ochotné rokovať o cene plynu

Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou o cene a podmienkach dodávok plynu, ak Kyjev splatí aspoň časť svojho dlhu za doterajšie dodávky. Povedal to v stredu ruský premiér Dmitrij Medvedev.

14.05.2014 18:53
debata (7)

Je to zatiaľ najústretovejšia vyhlásenie Kremľa voči Kyjevu od doby, kedy ruský plynárenský obor Gazprom zvýšil Ukrajine cenu plynu na zhruba dvojnásobok. Kyjev ale podmieňuje splatenia svojho dlhu znížením ceny ruského plynu na pôvodne dohodnutú úroveň.

„Nikto nikdy nepovedal: dajte nám ihneď štyri miliardy dolárov; skôr (sme hovorili) ukážte ochotu jednať… Splatenie časti (dlhu) je minimálna požiadavka pre obnovenie rokovaní,“ povedal podľa agentúry Reuters Medvedev. Celkový dlh Kyjeva za dodaný plyn teraz dosahuje 3,5 miliardy USD.

Medvedev výslovne potvrdil, že Moskva je ochotná rokovať aj o cene, ktorú Rusko Ukrajine po vypuknutí politického konfliktu medzi oboma krajinami prudko zvýšilo. „Je to samozrejme možné. Je to jedna z otázok pre rokovania,“ povedal predseda ruskej vlády.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v utorok v Bruseli povedal, že Kyjev je pripravený urýchlene zaplatiť Gazpromu svoje nedoplatky. Podmienkou Kyjeva ale je, že Rusi uznajú pôvodnú cenu 268,5 dolára za tisíc metrov kubických, ktorú Moskva s Kyjevom dohodla v rámci minuloročnej zmluvy o ekonomickej spolupráci. Gazprom teraz požaduje za plyn od Ukrajiny 485 dolárov za tisíc kubíkov.

Gazprom v utorok oznámil, že Ukrajina má za júnové dodávky zemného plynu zaplatiť podľa zmluvy z roku 2009 dopredu 1,66 miliardy dolárov. Štátom ovládaný Gazprom už v pondelok pohrozil, že dodávky suroviny na Ukrajinu zastaví, ak nedostane za júnové dodávky zaplatené do konca mája. Ukrajina platby vopred za súčasnú cenu odmieta.

Spory medzi Ukrajinou a Ruskom môžu vyvolať medzi oboma krajinami novú „vojnu o plyn“, ktorá by zasiahla odberateľov v Európskej únii. Cez Ukrajinu prúdi približne polovica ruského vývozu do Európy.

Ruský minister energetiky Alexander Novak a európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger sa v stredu telefonicky dohodli, že na riešenie otázky dodávok plynu sa stretnú 19. mája v Berlíne. Na stretnutí by mali stanoviť dátum trojstranných rokovaní medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou, uviedlo ruské ministerstvo energetiky. EÚ schôdzku potvrdila.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina