Tržby v priemysle rastú pomalšie

Tempo rastu tržieb v slovenskom priemysle sa spomalilo. Ako vyplýva z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR, tržby v priemysle sa v marci medziročne zvýšili o 2,7 %, pričom vo februári to bol rast na úrovni 4,4 %.

13.05.2014 11:24
debata

K aktuálnemu rastu prispel podľa úradu najmä nárast v priemyselnej výrobe, a to o 7,4 %. V čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov to bol rast o 2,7 % a v ťažbe a dobývaní o 1,7 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu klesli tržby o 18,5 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby sa na medziročnom raste tržieb najvýraznejšie podieľali tržby vo výrobe dopravných prostriedkov, ktoré stúpli o 9,5 %. Ďalej vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení to bol rast o 11 %, vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 17 %, vo výrobe elektrických zariadení o 24,1 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 16,9 %. Pokles tržieb bol okrem dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu hlavne vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 7,3 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,1 %.

Tržby v stavebníctve prvýkrát v tomto roku medziročne vzrástli, a to o 3 %. Tržby v doprave a skladovaní sa zvýšili o 11,7 %. Dlhodobý medziročný rast tržieb v informačných a komunikačných činnostiach sa v marci podľa úradu zastavil. V porovnaní s marcom 2013 tržby klesli o 0,2 %. Vývoj ovplyvnili nižšie tržby v informačných službách o 23 %, nakladateľských činnostiach o 7,9 % a v telekomunikáciách o 2,9 %. Tržby vo vybraných trhových službách sa zvýšili o 5,8 %.

V priemere za prvé tri mesiace tohto roka sa tržby v priemysle medziročne zvýšili o 3,8 %. Tržby stavebných subjektov sa znížili o 0,8 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 8,8 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 3,4 %. Vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 4,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel