Eustream bude zisťovať, kto má záujem prepravovať plyn na Ukrajinu

Na projekte spätných dodávok zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa intenzívne pracuje. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan, tento mesiac bude vyhlásená takzvaná procedúra Open Season.

12.05.2014 12:55
debata (5)

"V rámci nej budeme zisťovať záväzný záujem aktérov trhu o prepravné kapacity na Ukrajinu. Výsledky očakávame do konca júna tohto roka,“ dodal Chuguryan. V súčasnosti podľa neho firma pracuje na riešení všetkých potrebných technických, administratívnych a právnych otázok, tak aby mohli projekt uviesť do prevádzky čo najskôr.

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu bude prúdiť prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Dohodli sa na tom ukrajinská a slovenská strana koncom apríla tohto roka. Dohodu spečatili podpisom memoranda. Ročne by mohlo vďaka spomínanému plynovodu prúdiť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu. Do projektu spätného chodu dodávok plynu však musí ešte slovenský prepravca plynu investovať zhruba 20 miliónov eur.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Dosahuje ročný obrat vyše 800 miliónov eur. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu, ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť. Jediným akcionárom spoločnosti Eustream, a. s. je Slovenský plynárenský priemysel, a. s. Eustream vlastní 15 % akcií v spoločnosti Central European Gas Hub AG (plynárenský hub na území Rakúska).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Eustream plyn