Kríza na Ukrajine utlmila dôveru v ekonomické oživenie regiónu

Kríza na Ukrajine utlmila dôveru v ekonomické oživenie strednej a východnej Európy, 63 percent finančných profesionálov vidí stav ekonomiky v tomto regióne pesimisticky. Podľa nového globálneho prieskumu Asociácie certifikovaných účtovníkov (ACCA) je však dôvera v podnikateľskej sfére v globálnom meradle na vzostupe.

11.05.2014 12:26
debata (6)

Správa za prvý štvrťrok 2014 uviedla, že globálna podnikateľská dôvera prvýkrát za päť rokov vzrástla nad neutrálna úroveň. Výsledky v strednej a východnej Európe však poukazujú na to, že geopolitické neistoty rozkolísali finančné trhy a oslabili vieru finančných profesionálov v oživenie.

Podnikateľská dôvera v strednej a východnej Európe, ktorá na sklonku roku 2013 už klesla, sa teraz priamo prepadla. Polovica respondentov v regióne (nárast z 39 percentuálnych bodov v štvrtom štvrťroku 2013) hlási stratu dôvery vo vyhliadky svojej organizácie. Iba 17 percent z nich uviedlo, že dôvera vzrástla, čo je o dva percentuálne body menej než v predchádzajúcom štvrťroku. Dôvera v oživenie tiež poklesla.

„Výsledky z prvého štvrťroku jasne ukazujú, že geopolitické neistoty sa už premietli do rastu cien a rozkolísanosti výmenného kurzu. Už druhý štvrťrok za sebou aj podniky obmedzujú rozšírenie výrobných kapacít. Respondenti majú zjavne pocit, že to najhoršie má ešte prísť,“ uviedla riaditeľka ACCA pre ČR, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

„Od začiatku roku 2013 sa globálna podnikateľská dôvera stala oveľa závislejší na cenách a stabilite menového kurzu. Tento trend, ktorý dramaticky akceleroval v prvých mesiacoch roka 2014, tiež svedčí o narastajúcej finančnej turbulencii,“ upozornil analytik ACCA Emmanouil Schizas.

Približne 30 percent respondentov z celého sveta má teraz väčšiu dôveru vo vyhliadky svojich organizácií ako pred tromi mesiacmi a toto číslo sa nezmenilo od sklonku roku 2013. Naproti tomu stratu dôvery hlásilo 31 percent respondentov, čo je pokles o tri percentuálne body v porovnaní s koncom roka 2013.

Približne 58 percent opýtaných (rast o tri percentuálne body proti sklonku roku 2013) bolo optimistických ohľadom stavu svojich národných ekonomík a hlásili, že oživenie už je alebo čoskoro začne. Pesimistov bolo len 38 percent, čo je pokles o štyri percentuálne body oproti predchádzajúcemu štvrťroku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina