Kyjev pohrozil plynovou vojnou, ak sa spor o ceny nevyrieši do júna

Spor medzi Ruskom a Ukrajinou o ceny plynu musí byť vyriešený do júna. Inak vznikne nová plynová vojna a Ukrajina nebude môcť garantovať stabilný tok plynu do Európy. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Reuters ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan.

07.05.2014 18:15
debata (157)

Ukrajina odoberá z Ruska viac ako polovicu plynu, ktorý spotrebuje. Krajinu vyviedla z miery požiadavka ruskej štátnej plynárenskej firmy Gazprom na zvýšenie platieb za plyn o takmer 80 percent. Kyjev obvinil Moskvu, že používa plyn ako politický nástroj na potrestanie Ukrajiny za to, že sa snaží dostať spod vplyvu Kremľa.

V snahe získať lacnejší plyn sa Kyjev obrátil na Poľsko, Maďarsko a Slovensko, či by mu nemohli poslať časť svojich dodávok plynu, vrátane dodávok plynu z Ruska, prostredníctvom tzv spätného toku. Z Poľska a Maďarska už Ukrajina plyn dostala. Dodávky zo Slovenska očakáva v septembri. Celkovo chce tento rok doviezť z Európy 6,5 miliardy metrov kubických plynu.

„Je veľmi dôležité nájsť odpovede na otázky, ktoré doteraz neboli nájdené. Je to otázka dodávok plynu do podzemného úložiska, pretože v prípade, že tu nebude dostatok plynu na začiatku chladného obdobia, Rusko nebude schopné plniť svoje záväzky na tranzit (do Európy),“ vyhlásil Prodan. Podľa neho Ukrajina potrebuje mať do polovice októbra v zásobníkoch 17 až 20 miliárd metrov kubických plynu, aby mohla zabezpečiť tranzit ruského plynu do Európy. V súčasnosti však v nich je len 8,3 miliardy metrov kubických.

„Máme trochu času. Budeme však musieť vážne začať čerpať plyn najneskôr v júni,“ upozornil. „Energetická bezpečnosť Ukrajiny a Európy sú spojené a chceme vyriešiť tento problém. Môžeme ho vyriešiť do júna? Ja dúfam, že môžeme. Všetci na tom máme záujem,“ dodal.

Ukrajina chce znížiť cenu a zmeniť zmluvu

Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz predložila podľa Prodana Gazpromu minulý mesiac niekoľko návrhov, vrátane návrhu na zafixovanie ceny na 268,5 dolára za 1000 metrov kubických až do konca platnosti kontraktu, odstránenie podmienky „vezmi alebo plať“ a revízie súčasnej úrovne dlhu Ukrajiny za dodávky ruského plynu.

Ukrajina sa zúfalo snaží zmeniť podmienky dohody z roku 2009, ktorú vyjednala vtedajšia prozápadné vláda. Podľa týchto podmienok musí Ukrajina kúpiť stanovený objem plynu, či už ho potrebuje alebo nie, za cenu 485 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je najvyššia cena v celej Európe. Moskva neskôr tieto podmienky zmiernila výmenou za spoluprácu a vlani tak Ukrajina platila 400 dolárov za 1000 metrov kubických. Potom, čo bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol dohodu s Európskou úniou, Rusko dokonca cenu znížilo až na 268,5 dolára. Teraz však Rusko trvá na platnosti starej zmluvy a starej cene. Rusko tiež tvrdí, že mu Ukrajina dlhuje vysoké sumy a pohrozilo zastavením dodávok, pokiaľ mu dlh nesplatí. Tým by sa opakovala „plynová vojna“ z rokov 2005 a 2009, keď uprostred zimy boli prerušené aj dodávky do Európy.

„Ukrajina je schopná platiť za plyn, ale bude platiť iba trhovú a spravodlivú cenu,“ vyhlásil Prodan. Kyjev chce tiež predložiť spor s Gazpromom arbitrážnemu súdu v Štokholme, ak sa obe strany nedohodnú na cene do 28. mája. Upozornil, že podľa Ukrajiny Gazprom zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu.

Gazprom hrozí požadovaním platieb vopred

Rusko zatiaľ na ukrajinskej požiadavky oficiálne neodpovedalo. Moskva odmieta rokovať s novou vládou, ktorá podľa nej nie je legitímna. Gazprom v stredu varoval Ukrajinu, že bude požadovať platby za dodávky plynu vopred, čo by ešte prehĺbilo najhoršiu krízu medzi Východom a Západom od konca studenej vojny.

Ukrajina vyťaží približne 20 miliárd metrov kubických plynu ročne. Vlani spotrebovala 50 miliárd metrov kubických. Z EÚ vlani doviezla dve miliardy metrov kubických.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina