Slováci nesúhlasia s udelením ochrannej známky EÚ pražskej šunke

Návrh českých údenárov, ktorí chcú získať ochrannú známku Európskej únie pre pražskú šunku, stále blokuje Slovensko.

07.05.2014 16:36
debata (38)

S ostatnými tromi štátmi, ktoré so zámerom českých výrobcov nesúhlasili, sa Česko dohodlo na kompromisoch. Informoval o tom predseda Českého zväzu spracovateľov mäsa Jaromír Kloud a následne potvrdilo české ministerstvo poľnohospodárstva.

„Slovenské námietky k našej žiadosti o zápis pražskej šunky sa týkali napríklad produkcia šunky v nižšej akostnej kategórii na Slovensku. Zápis pražskej šunky by tiež pre slovenských výrobcov predstavoval významné hospodárske straty,“ povedal hovorca ministerstva Hynek Jordán. Česká strana podľa neho trvala na zachovaní prísnejšej receptúry, tak ako ju navrhla.

„Napriek veľkému úsiliu pre odmietavý postoj Slovenského zväzu spracovateľov mäsa k dohode nedošlo,“ podotkol. Spor bude teraz musieť rozhodnúť Brusel.

So zápisom údenárskeho výrobku pôvodne nesúhlasilo tiež Nemecko, Rakúsko a Taliansko. S týmito štátmi sa ale podarilo dosiahnuť kompromis. Vysporiadanie námietok teraz posudzuje Európska komisia. Žiadosť bude podľa Jordána ešte zrejme musieť prerokovať príslušný výbor komisie.

V Česku sa podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva poľnohospodárstva označenie pražská šunka používa pre šunku najvyššej akosti vyrobenú z bravčového stehna, kde je pôvodný tradičný oválny tvar mäsa zachovaný použitím takzvaného pražského rezu. V krajinách , ktoré mali proti zaradeniu výrobku na zoznam EÚ výhrady, väčšinou mäsiari tento postup nepoužívajú. Napríklad na Slovensku šunku narážajú do polyamidového obalu, uviedlo české ministerstvo.

Pražská šunka sa podľa rôznych zdrojov vyrába od druhej polovice 19. storočia. Najznámejším výrobcom pražskej šunky býval Antonín Chmel, ktorý mal firmu v Prahe nad Nuselským schodmi. Najmä v medzivojnovom období bola pražská šunka významným exportným artiklom.

Zaručená tradičná špecialita je označenie, ktoré nie je spojené s určitou zemepisnou oblasťou. Ak zákazník kúpi takto označený produkt, mal by mať zaručené, že výrobok je tradičným spôsobom podľa schválenej receptúry vyrábaný najmenej 30 rokov. Európska únia rozlišuje okrem tradičnej zaručenej špeciality ešte chránené zemepisné označenie (PGI) a chránené označenie pôvodu (PDO). Tieto dve ochranné známky zaručujú, že sa výrobok čiastočne alebo úplne vyrába v určitej zemepisnej oblasti. Jedno z troch označení môže v súčasnosti používať 33 českých výrobkov. Spolu je na zozname únie viac ako 1200 produktov. Podľa Jordána je vo fáze príprav žiadosť o registráciu pre zemiaky z Vysočiny.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #Slovensko #šunka