NOVA kritizuje výber poradcu pri Telekome, podľa vlády je postup štandardný

Mimoparlamentné hnutie NOVA kritizuje výber privatizačného poradcu, ktorý ma radiť vláde pri predaji 49-percentného podielu spoločnosti Slovak Telekom.

07.05.2014 14:17
debata (8)

Ako v stredu informovali denníky SME a Hospodárske noviny, výber poradcu sa uskutočnil bez súťaže, a v užšom výbere na základe dohody medzi Slovenskom a majoritným akcionárom ST, spoločnosťou Deutsche Telekom, zostali traja uchádzači – J. P. Morgan, Citi a UBS.

„Vláda Roberta Fica si dovolila vybrať poradcu bez súťaže. Vyberá si z poradcov, ktorí majú konflikt záujmov ako Berlín. Ide o spoločnosti J. P. Morgan a Citi,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede podpredseda hnutia Marcel Klimek. Konflikt záujmov vidí v tom, že pre ním spomínané spoločnosti v minulosti pracoval súčasný štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

Hnutie NOVA vyzvalo premiéra, aby urobil vo výbere poradcu nápravu. „Spomínaný konflikt záujmov vylučuje, aby privatizácia 49 % akcií Slovak Telekomu bola čistá, transparentná a výhodná pre štát. Vyzývame premiéra Fica, aby zastavil tento hanebný výber privatizačného poradcu a vyhlásil riadnu transparentnú súťaž. Žiadame tiež, aby v komisii pri výbere privatizačného poradcu dostal miesto aj zástupca opozície,“ konštatoval Klimek.

„Bolo podpísané memorandum akcionárov, toto memorandum stanovilo nejaké kritéria, na ktorých sme sa dohodli. Je to podľa zákonov, ktoré sú pre IPO úplne štandardné, takže akcionári sa dohodli, z ktorých bánk sa má vyberať investičná banka. Dohodlo sa kto ju bude vyberať a ten výber je tu,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Myslím si, že ten výber bánk bol stanovený dohodou. Myslím, že sú v tom všetky vážne rozhodujúce banky. Každá banka prezentovala svoju formu ako to bude robiť a na základe toho sa vybrala trojica,“ dodal.

Pre plánovanú doprivatizáciu Slovak Telekomu vláda schválila novelu zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Novela má vytvoriť zákonné predpoklady pre možnosť predaja akcií Slovak Telekomu novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu (IPO). Najpreferovanejšou alternatívou predaja majetkových účastí štátu a Fondu národného majetku (FNM) SR v spoločnosti Slovak Telekom je totiž predaj prostredníctvom IPO, v druhom rade priamy predaj, prípadne ich kombinácia.

Ministri minulý rok 13. marca prijali uznesenie, ktorým vzali na vedomie informáciu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovými účasťami SR zastúpenej rezortom hospodárstva a FNM na podnikaní spoločnosti Slovak Telekom. Taktiež splnomocnili ministra hospodárstva v spolupráci s predsedom výkonného výboru FNM, aby za účasti odborných poradcov viedli rokovania s majoritným akcionárom spoločnosti Slovak Telekom, firmou Deutsche Telekom AG a manažmentom ST o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovou účasťou SR v Slovak Telekome.

Tento rok 12. februára bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom AG, SR zastúpenou rezortom hospodárstva, FNM a firmou ST v súvislosti s predajom 49 % akcií ST slovenskými akcionármi. Následne fond začal s výberom investičnej banky, ktorej úlohou bude najmä celková koordinácia a riadenie procesu IPO.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom