Štáty G7 začali považovať ruský plyn za zbraň

Proces na zníženie závislosti ekonomicky najrozvinutejších krajín na ruskom plyne sa začal. Jeho cieľom je zabrániť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi používať plyn ako zbraň, povedal britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Edward Davey v utorok v Ríme na zasadnutí krajín G7, ktoré diskutovali o energetickej bezpečnosti.

06.05.2014 17:47
debata (165)

„Urobili sme strategické rozhodnutie a budeme sa pozerať na použitie ruského plynu ako na zbraň. Putin prekročil hranicu,“ povedal Davey na okraji stretnutia v Ríme. „Bude treba nejaký čas na zníženie našej závislosti na Rusku, no dôležitý proces sa začal… Musíme odzbrojiť ruskú energetickú zbraň znížením našej závislosti.“

Podľa Daveyho sa skupina energetických ministrov Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a USA dohodla odpovedať na spor okolo Ukrajiny jednotne a rozhodne.

„Dohodli sme sa na tesnejších stykoch s USA a Kanadou v otázke vývozu bridlicového plynu vo forme LNG (skvapalneného zemného plynu),“ povedala novinárom na tlačovej konferencii talianska ministerka priemyslu Federica Guidiová, ktorá bola hostiteľkou stretnutia ministrov krajín skupiny G7.

Nemecký minister hospodárstva a energetiky Sigmar Gabriel ale vyjadril skepsu a podotkol, že žiadne rýchle riešenie európskej energetickej závislosti na Rusku nie je k dispozícii.

„Každý so mnou súhlasil, keď som povedal, že vzhľadom k súčasnému konfliktu nebude možné žiadne rýchle riešenie,“ povedal Gabriel, ktorý je tiež podpredsedom vlády Angely Merkelovej.

„Nepoznám na svete nikoho, kto by nám bol schopný povedať, ako v krátkej dobe zmeniť európsku závislosť na dovoze ruského plynu,“ dodal. „Môj americký kolega nám povedal, že USA nebudú v stave exportovať plyn skôr ako na konci desaťročia,“ povedal Gabriel.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #G7