Gates už nemá najviac akcií Microsoftu, preskočil ho Ballmer

Spoluzakladateľ amerického softvérového gigantu Microsoft Bill Gates prestal byť jeho najväčším individuálnym akcionárom. Podľa očakávania ho preskočil bývalý generálny riaditeľ Steve Ballmer.

03.05.2014 19:50
debata (1)

Gates tento týždeň predal ďalšiu štvrťročnú várku 20 miliónov akcií a jeho podiel vo firme klesol na zhruba štyri percentá. Pokiaľ bude v predajoch pokračovať podľa plánu, prestane vlastniť akcie Microsoftu v polovici roka 2018, uviedla agentúra Reuters.

Podľa dokumentov, ktoré boli v piatok predložené americkej Komisii pre cenné papiere a burzy vlastní Gates po poslednom predaji približne 330 miliónov akcií, zatiaľ čo Ballmer ich má vyše 333 miliónov. Ballmer z funkcie výkonného šéfa odišiel tento rok vo februári a nahradil ho Satya Nadella.

Gates Microsoft spoluzakladal v roku 1975 s Paulom Allenom. Pred vstupom firmy na burzu v roku 1986 vlastnil 49 percent jej akcií.

Gates a Ballmer sú zďaleka najväčšími individuálnymi akcionármi Microsoftu. Gates sa vďaka hodnote svojho podielu vo firme pravidelne umiestňuje na čele rebríčka najbohatších ľudí sveta a tento rok časopis Forbes jeho majetok odhadol na 77 miliárd dolárov. Gates odovzdal funkciu výkonného šéfa firmy Ballmerovi v roku 2000 a tento rok vo februári odišiel aj z postu predsedu správnej rady. V rade ale zostáva a pôsobí tiež ako technologický poradca nového šéfa Nadellu.

V posledných rokoch sa ale Gates najviac stará o charitu a spolu so svojou manželkou Melindou pracuje pre vlastnú nadáciu. Väčšinu peňazí pre ňu získava práve predajom akcií Microsoftu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #bill gates #Steve Ballmer