S&P: Ak Ukrajina stratí ďalšie územia, môže zbankrotovať

Ak by Ukrajina stratila ďalšie územia na východe, pravdepodobne by prestala byť schopná splácať svoje dlhy. Predpovedal to v sobotu šéf výboru pre štátne ratingy z medzinárodnej ratingovej agentúry Standard&Poor's (S&P) John Chambers.

03.05.2014 18:00
debata (44)

Poukázal na to, že úverový rating Ukrajiny na úrovni CCC už teraz naznačuje akútne nebezpečenstvo vyhlásenia štátneho bankrotu.

„Ak Ukrajina stratí časť svojej územnej integrity, asi nebude schopná splácať úvery,“ povedal Chambers agentúre Reuters v metropole Kazachstanu Astane. S&P vo februári pre politickú krízu znížila rating Ukrajiny na terajšiu úroveň s negatívnym výhľadom, čo znamená riziko ďalšieho zhoršenia k blízkosti kategórie D, teda platobnej neschopnosti.

Rusko po februárovom prevrate v Kyjeve anektovalo Krym a v posledných dňoch prudko eskaluje napätie na silno ruskojazyčnom východe a juhovýchode krajiny. V piatok po potýčkach demonštrantov zahynulo pri požiari budovy odborov v Odese viac než 40 ľudí.

„Ukrajina vstúpila do krízy a dlhovú záťažou, ktorá bola pri vtedajšom výmennom kurze primeraná. Ak sa kurz zrúti a oni stratia ďalšiu časť svojho územia, ich schopnosť obsluhovať dlh bude ohrozená,“ uviedol Chambers.

Medzinárodný menový fond (MMF) tento týždeň schválil program hospodárskej pomoci Ukrajine v hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Výkonná rada fondu rozhodla o okamžitom uvoľnení 3,2 miliardy dolárov, ktoré dostane k dispozícii ukrajinská vláda pre bezprostredné odvrátenie bankrotu. Pomoc MMF podľa expertov zároveň otvorí dvere k ďalším medzinárodným pôžičkám vo výške asi 15 miliárd dolárov.

MMF ale zároveň upozornil, že akákoľvek ďalšia strata územia bude pre Ukrajinu znamenať nutnosť zvýšenia pomoci. Ukrajinskú ekonomiku by podľa fondu mohlo poškodiť aj ďalšie zhoršenie vzťahov s Ruskom, ktoré je pre ňu kľúčovým exportným trhom.

„Je pravdepodobne príliš skoro na to, aby sa uvažovalo o rozdelení Ukrajiny,“ povedal Chambers. " Je však jasné, že v období vysokej politickej nestability sa znižuje schopnosť krajiny obsluhovať dlh a všeobecne zabezpečovať vládne služby," dodal.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #S&P #Ukrajina