V Hliníku nad Hronom odmietajú ťažbu bentonitu

Ťažiarske spoločnosti narážajú na strednom Slovensku na odpor ľudí. Proti plánovanej ťažbe zlata bojujú už dávnejšie v Kremnici a v Detve. Najnovšie sa k nim pridal Hliník nad Hronom, kde sa má ťažiť ílovitá hornina bentonit.

01.05.2014 09:30
bentonit, ťažba, Hliník nad Hronom Foto: ,
V Hliníku nad Hronom odmietajú zámer ťažby bentonitu, ktorá by podľa starostu Dušana Antala (na snímke) bola vážnym zásahom do prírody a životného prostredia.
debata (11)

Tá sa používa ako bieliaca látka v naftárskom, textilnom a potravinárskom priemysle. Banský úrad už rozhodol o určení chráneného ložiskového územia. Obec, ktorá to považuje za prvý krok k ťažbe, sa proti rozhodnutiu odvolala. Ak neuspeje, chce sa obrátiť na súd.

Ložisko sa nachádza v lesoch pri dedine. Odpor ľudí vyvolávajú obavy zo zničenia prírody a z negatívnych dôsledkov pre prostredie, kde žijú. „Bol by to radikálny zásah do prírody na desať až dvadsať rokov. Dreviny a porasty, ktoré tam teraz sú, budú totiž musieť odstrániť. Ľudia sú tu navyše veľmi citliví na akýkoľvek projekt, ktorý sa dotýka životného prostredia. Súvisí to so žiarskou hlinikárňou, ktorá síce priniesla prácu, ale mala aj vážny dosah na životné prostredie a kvalitu života našich občanov,“ zdôvodňuje starosta Dušan Antal.

Miestni dávajú starostovi za pravdu. „Určite by nám tu nejaká ťažba neprospela, veď sme si dosť užili hlinikárne. A teraz zase toto, zvýšená doprava, prašnosť, hlučnosť. Rozhodne s tým nesúhlasím,“ hovorí Klára Kuzmová. Ani tridsiatnička Monika zámer neschvaľuje. „Možno by to prinieslo nejaké pracovné miesta, ale všetko by sa dorýpalo, cesty by sa zničili. Určite to za to nestojí,“ dopĺňa výhrady. Nesúhlasné stanovisko okrem obce zaujal aj odbor starostlivosti o životné prostredie banskobystrického okresného úradu s odôvodnením, že ide o lokalitu, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy vrátane územia európskeho významu. „Napriek týmto stanoviskám Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici rozhodnutie o určení chráneného ložiskového územia vydal, lebo vraj inak konať nemohol, čo považujem za absurdné. Ak Hlavný banský úrad v odvolacom konaní toto rozhodnutie potvrdí, obrátime sa na súd,“ dodal starosta.

Predseda banskobystrického obvodného banského úradu Vladimír Bubelíny argumentuje, že postupovali podľa zákona. „Organizácia overila ložisko bentonitu a zo zákona sa musí starať o jeho ochranu. Splnila všetky potrebné náležitosti a na základe toho sme vydali rozhodnutie,“ povedal.

Odvolaním sa zaoberá Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici. Zatiaľ v tejto veci ešte nerozhodol. „V súčasnosti sa stále vykonáva právna analýza spisu,“ uviedol vedúci kancelárie predsedu HBÚ Erich Veselényi s tým, že rozhodnutie vydajú v zákonnej lehote.

Určenie chráneného ložiska je iba začiatkom celého zložitého procesu, vedúceho k reálnej ťažbe. V rámci neho majú v konečnom štádiu samosprávy právo veta. Podľa starostu však už teraz chcú dať jasne najavo svoj postoj, aby investor zbytočne neplytval peniazmi na pokračovanie projektu.

Záujem o ťažbu bentonitu v Hliníku nad Hronom má spoločnosť Concept Minerals, ktorá chce aj naďalej vo svojich zámeroch pokračovať. Odmietavý postoj ľudí považuje za legitímny, ale tvrdí, že ich obavy zo zničenia prírody nie sú opodstatnené. „Nijaká jama ani mesačná krajina tam nevzniknú, hneď po ťažbe ide plynulá rekultivácia. Záujmy obce a ľudí vôbec nebudú poškodené. Sme presvedčení, že pozitíva pre región prevažujú nad negatívami,“ povedal prokurista firmy Ctibor Brokeš.

Bentonit je ílovitá hornina, ktorá sa rôzne využíva v priemysle. V Hliníku nad Hronom plánujú vyťažiť 20–tisíc ton ročne v horizonte zhruba 15 rokov, pričom v blízkosti rátajú aj s výstavbou úpravne. Celkovo by tu malo podľa Brokeša vzniknúť viac ako 50 priamych a do 30 nepriamych pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #tažba #Hliník nad Hronom