Nemecko po obmedzení dotácií už tak neláka solárnikov

Inštalovaný výkon nových solárnych zariadení v Nemecku v prvom štvrťroku tohto roka prudko klesol o 41 percent na 460 megawattov. Dôvodom je zníženie pomoci.

01.05.2014 09:18
debata

Vyplýva to z údajov zverejnených spolkovým energetickým regulátorom BNetzA. Nemecko však naďalej má najväčší inštalovaný výkon solárnych elektrární na svete vybudovaný vďaka štedrým garantovaným platbám za odber elektriny na 20 rokov.

„Tento vývoj je spôsobený predovšetkým stabilným znížením pomoci,“ uviedla BNetzA. Celková inštalovaná kapacita solárnych elektrární podľa agentúry Reuters je teraz 36,2 GW.

Nemecká vláda v posledných dvoch rokoch zaviedla obmedzenia pre garanciu výkupných cien, pretože tieto štedré podpory prispeli k prudkému rastu cien elektriny pre spotrebiteľov. Stanovila aj hornú hranicu pre stavbu nových obnoviteľných zdrojov energie. Po novom bude možné postaviť ročne solárne elektrárne s inštalovaným výkonom najviac 2500 megawattov.

Expanzia solárnych elektrární spôsobuje problémy tradičným energetickým spoločnostiam, ktorých elektrárne na plyn a uhlie sú v prevádzke menej hodín, pretože elektrina zo slnka a vetra sa stala prioritnou pri dodávkach do elektrickej siete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #energetika #solárna elektráreň