Obchodníkom sa vysoké pokuty nepáčia, chcú ísť na ústavný súd

Obchodníci svoj boj proti pokutám za opakovaný predaj tovarov po dátume spotreby nevzdávajú.

29.04.2014 15:45
debata

Podľa šéfa Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Pavla Konštiaka sa totiž chystajú obrátiť na Ústavný súd SR. Pokuty, ktoré môžu dosiahnuť od 1 až do 5 mil. eur, totiž považujú za neprimerané a až likvidačné. „Zväz obchodu a cestovného ruchu ide cestou ústavného súdu, pretože si myslíme, že tieto pokuty sú neprimerané v národnom hospodárstve, neprimerané v Európskej únii a neprimerané vo svete,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii.

Konštiak zároveň skonštatoval, že postavenie slovenských obchodníkov sa v poslednom období výraznejšie nezmenilo. Tržby obchodníkov stále zaostávajú za predkrízovými maximami, za čo môže aj nákupná turistika. Tej sa podľa šéfa zväzu nemožno čudovať, keďže Slovensko má druhú najvyššiu daň z pridanej hodnoty na potraviny v Európskej únii a zároveň nákupom v Českej republike a v Maďarsku nahráva oslabovanie domácich mien.

Samotný vstup Slovenska do Európskej únie pritom podľa Konštiaka možno po desiatich rokoch hodnotiť pozitívne, nie však so všetkým, čo členstvo v spoločenstve prinieslo. Veľkým pozitívom je podľa neho, že máme pevnú menu, či voľný pohyb tovaru a služieb. Na druhej strane však otvorenie hraníc tvrdo pocítili domáci obchodníci. „Európska únia si rozširovaním pripravovala trh na expanziu svojich výrobkov, lebo tie trhy boli preplnené. My sme boli dosť aj obetným baránkom,“ skonštatoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #pokuta