Investícia do spätného toku je riziková

Tomáš Mareček, predseda predstavenstva spoločnosti Eustream, ktorá sa zaoberá transportom plynu na Slovensku, tvrdí, že firma ešte nepozná za koľko rokov sa vrátia náklady investované do vybudovania prípojky umožňujúcej spätný tok plynu na Ukrajinu.

29.04.2014 07:30
plyn, memorandum, Ukrajina Foto: ,
Predseda predstavenstva Eustreamu Tomáš Mareček (na snímke vpravo) podpísal memorandum o dodávke plynu zo Slovenska na Ukrajinu.
debata (21)

Tiež naznačuje, že prípojka môže byť iba nástrojom pri vyjednávaní Ruska a Ukrajiny o podmienkach dodávok plynu.

S akou návratnosťou počítate, keby bol plynovod z Voján vyťažený na maximum?
Výpočty ešte nemáme, lebo ešte stále sa hľadá finálne technické riešenie. Tiež závisí od toho, akú kapacitu si Ukrajinci objednajú. To bude jasné až na konci júna.

Očakávate využitie reverzu naplno? A nie je memorandum len nástrojom na zvýšenie tlaku Ukrajiny na Rusko, aby štátu predalo plyn za výhodnejších podmienok?
To je skôr politická otázka. Ale podľa môjho názoru je to mix obidvoch vecí.

Čiže sa môže stať, že náklady na spätný tok vo výške 20 miliónov eur budú takpovediac vyhodené do vzduchu, pretože Ukrajina spätný tok nevyužije?
Samozrejme, to je komerčné riziko. Nie sme veštci, aby sme vedeli, ako to bude na sto percent. Ale veríme tomu, že keď tento plynovod sprevádzkujeme, tak bude existovať komerčný záujem. Nehovoríme, že o plnú kapacitu a nehovoríme, že hneď. Ale veríme, že v strednodobom a dlhodobom horizonte využívaný bude.

Plynovodné potrubie z Voján s priemerom 70 centimetrov nebolo od vybudovania v 90. rokoch minulého storočia nikdy využívané. Bude prevádzka bezpečná?
Určite áno. Tá rúra prejde dôkladnou revíziou. Technici Eustreamu by určite neriskovali, aby prevádzka nebola úplne bezpečná.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Tomáš Mareček