Rusom sa nepozdáva reverz

Spätný tok plynu zo Slovenska môže byť oveľa zložitejší, ako si predstavuje Ukrajina, nazdávajú sa niektorí analytici, čo sa snažia presadzovať záujmy Ruska.

29.04.2014 07:30
plyn, ,memorandum, Ukrajina Foto: , ,
Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico po podpise memoranda o dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu.
debata (157)

Navodzujú dojem, ktorý spochybňuje očakávania Kyjeva z pondelkového podpisu memoranda v Bratislave.

Alexandr Karpec si myslí, že môže existovať pesimistický, ale podľa neho pravdepodobnejší variant, ako je fakticky okamžité využitie záložného plynovodu na trase Vojany – Užhorod. „Na území Slovenska zostane surovina vlastníctvom Gazpromu, ktorý ju predáva do nemeckých alebo rakúskych plynovodov, napríklad v Baumgartene. Až tam plyn právne prestane byť ruským majetkom a môže sa reverzom dodávať na Ukrajinu,“ napísal na portáli Glavkom s tým, že by si to vyžadovalo vybudovať niekoľko stovák kilometrov dlhé potrubie.

Špekulácie o neakceptovateľnom postupe už viackrát zazneli zo samotného Gazpromu, ktorý upozornil, že si musí preštudovať dohody, či by reverz neporušoval zmluvné záväzky. Alexej Grivač, zástupca šéfa Fondu národnej energetickej bezpečnosti, súhlasí, že spätný tok z Maďarska a Poľska je možný, lebo za hranicami sa plyn odovzdáva odberateľom, ale o Slovensku si to nemyslí. „Tam je iná situácia, plyn prúdi cez tranzit a za ten platí Gazprom. Ak sa uplatní reverzná schéma na Slovensku, Gazprom bude dávať peniaze za tranzit, ktorý neexistuje,“ citoval ho server Velikaja Epocha.

zväčšiť Foto: Mapka: Pravda
plynový reverz na Ukrajinu

Michail Krylov, riaditeľ analytického oddelenia United Traders, sa domnieva, že ak sa reverz stane skutočnosťou, Gazprom bude môcť byť vlastne finančne spokojný. Pre rozhlasovú stanicu Stolica poznamenal, že energetický gigant síce nepredá Ukrajine plyn za zvýšenú cenu 485 dolárov (čo Kyjev odmietol), ale ani za 268,5 dolára, čo bývala zľavnená cena, ktorú v Moskve zrušili. Gazpromu zaplatia západní nákupcovia priemernú cenu 380 dolárov, pričom Rusi budú mať istotu platieb na rozdiel od ukrajinských dlžníkov. Otázne má byť následne, či Kyjev dokáže uhrádzať dodávky zo spätného toku.

Európska únia, naopak, nevidí žiadne prekážky, aby plyn nemohol prúdiť reverzom, čo je obsahom včerajšieho memoranda. Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger označil podpis za míľnik. „Je to prvý krok k nasmerovaniu plynových tokov zo Slovenska na Ukrajinu, ktorý posilňuje väzby medzi energetickým trhom EÚ a Ukrajinou,“ zdôraznil. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pripomenulo, že v súčasnosti je technicky možné dovážať plyn na Ukrajinu z Poľska a Maďarska. „Minulý rok doviezla Ukrajina z členských štátov EÚ asi 2 miliardy kubických metrov plynu,“ podotklo v tlačovej správe.

Európska komisia pritom naznačila, že spolu s ustanoveniami v memorande existujú ďalšie možnosti, ako zabezpečiť reverz: „Odobrené riešenie je len prvým krokom k spusteniu spätných plynových tokov zo Slovenska na Ukrajinu. Okrem plynovodu Vojany sa budú priebežne právne aj technicky skúmať ďalšie možnosti,“ píše sa vo vyhlásení.

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina