Rosnefť nezasiahnu sankcie voči jej šéfovi, Sečin prestane chodiť na bourbon

Najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť nové americké sankcie proti jej šéfovi Igorovi Sečinovi zrejme vážnejšie nezasiahnu.

29.04.2014 06:34
Putin, Sečin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a šéf spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.
debata (5)

Na samu Rosnefť sankcie nedopadnú a nanajvýš ju prinútia k ešte výraznejšiemu zosilneniu záujmu o čínsky trh. Agentúre Reuters to v pondelok povedali zástupcovia svetového odvetvia ťažby ropy.

Sám Sečin, ktorý je jedným zo siedmich ďalších ruských predstaviteľov, ktorým Spojené štáty odmietnu víza a zmrazia majetok na svojom území, označil sankcie sarkasticky za „uznanie našej efektívnosti“. Ubezpečil, že sankcie sa nedotknú spolupráca jeho firmy so zahraničnými partnermi.

Britská BP, ktorá sa po prevzatí svojho ruského spoločného podniku TNK – BP Rosnefť stala podielnikom ruského giganta, oznámila, že investície v Rusku opustiť nemieni.

„Sme verní našim investíciám v Rusku a hodláme tam zostať úspešným dlhodobým investorom,“ uviedla BP.

„Takže nemôže lietať na drinky s šéfmi amerických energetických spoločností,“ vyjadril vplyv sankcií na Sečina jeden ruský obchodník s kontraktmi na ropu. „Všetko ostatné bude ale pokračovať … Možno len prejde z bourbonu na pivo Tsingtao,“ povedal obchodník s narážkou na možnosť zvýšených aktivít firmy v Číne.

Medzi obchodníkmi z ropného sektora sa už ujalo označenie sankcií proti Sečinovi a ďalším ruským podnikateľom spriazneným s Kremľom výrazom „bourbonový zákaz“.

Obchodník jednej európskej energetickej spoločnosti uviedol, že s firmou Rosnefť sa bude ďalej obchodovať ako doteraz. Zdroje z odvetvia agentúry Reuters povedali, že o žiadnom príkaze na zastavenie obchodov s touto spoločnosťou nepočuli. Poukazujú pritom na to, že marcové sankcie proti Gennadijovi Timčenkovi nijako nenarušili obchodné aktivity jeho medzinárodného obchodníka s ropou Gunvor.

Rosnefť sa vlani po prevzatí TNK – BP stala najväčšou ruskou verejne obchodovanou spoločnosťou, vláda v nej ale vlastní 70 percent. Sečin, ktorý býval podpredsedom ruskej vlády a je dôverníkom prezidenta Vladimira Putina, vedie Rosnefť od roku 2012. Rosnefť sa dostala do ruskej ropnej elity prevzatím majetku vládou rozbitej skupiny Jukos. Teraz ťaží v priemere 3,85 milióna barelov ropy denne, teda zhruba tretinu celej ruskej produkcie.

Cena severomorskej ropy Brent odštartovala v pondelok obchodovanie vzostupom, pre obavy z nových sankcií. Po oznámení sankcií ale zisky stratila a oslabila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Rosnefť