TV Nova aj Markíza by mohli skončiť v rukách českých miliardárov

Českí miliardári Petr Kellner a Pavel Tykač rokujú o kúpe mediálnej skupiny CME, ktorá ovláda televíziu Nova i Markíza, uviedol český denník Mladá fronta Dnes (MfD).

29.04.2014 04:59
debata (3)

CME vlastní okrem televízií na Slovensku a v Česku aj televízie v ďalších štyroch krajinách. Finančníci si ale podľa denníka chcú nechať iba Novu, ostatné trhy rozpredajú. Kellner s Tykač svoj ​​záujem o CME oficiálne nepotvrdili.

Samotná Nova na predaj nie je. Ak chce prípadný záujemca uspieť, musí dať hlavnému akcionárovi CME, ktorým je americká spoločnosť Time Warner, ponuku na odkúpenie celej skupiny. Cena by sa podľa MfD mohla vyšplhať na 1,5 až 1,7 miliardy dolárov, teda 30 až 34 miliárd českých korún. Prípadný nový vlastník by ale zaplatil reálne len polovicu, pretože zadlženie CME je približne 870 miliónov dolárov.

Kellnerovi a Tykačovi ľudia sa so zástupcami Time Warner už niekoľkokrát zišli v Londýne, píše MfD. Dohoda ale zatiaľ nepadla. Už teraz sú ale podľa denníka známi záujemcovia o televízie, ktoré CME vlastní v ďalších krajinách. Napríklad bulharskú bTV by rád získal spolupracovník a poradca CME Krasimir Gergov. Rumunskú stanicu by potom mohol kúpiť bývalý šéf CME Adrian Sarbu. Záujem je aj o slovenské Markízu a slovinskú televíziu Pop, kupcov by tak Kellner s Tykač museli nájsť len pre televíziu v Chorvátsku.

Už predtým sa špekulovalo o tom, že záujem o kúpu Novy má napríklad tiež Andrej Babiš, ktorý vlastní vydavateľstvo MAFRA alebo Daniel Křetínský a skupina J&T, ktorá získala vydavateľstvo Ringier Axel Springer. Podnikatelia ale záujem oficiálne popierajú, mlčí tiež CME. Podľa jej hovorkyne Marka Kobala skupina špekulácie z trhu nikdy nekomentuje.

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) vlani znížila čistú stratu o zhruba polovicu na 281,5 milióna dolárov. Výnosy klesli o desatinu na 691 miliónov USD. V Českej republike vlani firma zaznamenala prepad výnosov o zhruba 30 percent na 191,8 milióna dolárov. Prevádzkový výsledok OIBDA, ktorý nezahŕňa odpisy majetku a straty zo zníženia hodnoty aktív, spadol do straty 11,3 milióna dolárov po zisku 106,3 milióna USD v predchádzajúcom roku. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá drží licencie na vysielanie českých televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #Markíza #Petr Kellner #TV Nova