Slovenský priemysel aj v marci zápolil s nižšími cenami

Vývoj cien v slovenskom priemysle pokračuje v trende z predchádzajúcich mesiacov. Ceny priemyselných výrobcov totiž v marci v úhrne medziročne opäť klesli, tentokrát o 3,5 %.

28.04.2014 09:50
debata (3)

Oproti februáru to znamenalo ešte vyšší pokles o 0,1 percentu­álneho bodu. V priemere za prvé tri mesiace tohto roka tak slovenské priemyselné podniky evidovali pokles cien o 3,3 %. Na medzimesačnej báze ceny priemyselných výrobcov v úhrne klesli v marci iba mierne o 0,2 %, kým vo februári oproti januáru boli nižšie o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v marci v porovnaní s marcom 2013 klesli o 4 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,7 % a priemyselnej výroby o 2,7 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,5 %, ťažby a dobývania o 1,3 %. V samotnej priemyselnej výrobe klesli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,1 %, chemikálií a chemických produktov o 5,4 % a kovov a kovových konštrukcií o 3,5 %. Naopak vzrástli ceny výroby textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,9 % a drevených a papierových výrobkov, tlače o 0,5 %. V priemere od začiatku roka 2014 oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko o 3,4 %. Medzimesačne boli v marci oproti februáru nižšie o 0,4 %.

Priemyselné ceny pre export medziročne klesli o 3,2 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,3 %, ťažby a dobývania o 5,2 % a priemyselnej výroby o 3 %. Ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb vzrástli o 1,1 %. V rámci priemyselnej výroby pre export klesli hlavne ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,7 %, koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,1 % a chemikálií a chemických produktov o 4,8 %. Vzrástli predovšetkým ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 7,9 % a strojov a zariadení inde nezaradených o 2,8 %. V priemere od začiatku roka 2014 oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli ceny priemyselných výrobcov pre export o 3,2 %. Medzimesačne exportné ceny v priemysle v marci klesli o 0,1 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel