Plyn potečie menším plynovodom, Kyjev prijal slovenskú ponuku

Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, a ukrajinská firma Ukrtransgaz sa po viacerých rokovaniach dohodli na podpise memoranda o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu.

26.04.2014 16:22
Ukrajina, plyn Foto: ,
Plynová kompresorová stanica neďaleko Orlovky na Ukrajine.
debata (81)

Ukrajina nateraz súhlasila s návrhom slovenskej strany využiť pri na spätný chod dodávok plynu plynovod, ktorý spája slovenské Vojany s ukrajinským Užhorodom.

„Rokovali sme v Kyjeve s partnermi z Naftogazu a Ukrtransgazu o technických aspektoch realizácie reverzných dodávok plynu. Opakovane sme poukázali na fakt, že využitie plynovodu Vojany-Užhorod, takzvaný malý reverz, je v danej chvíli najlepším možným riešením z technického, z časového aj z právneho hľadiska,“ uviedol hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan s tým, že podpis memoranda sa definitívne uskutoční v pondelok.

Eustream svojmu ukrajinskému partnerovi sľúbil, že v nasledujúcich týždňoch v expresnom režime preverí technické možnosti prepravy plynu cez plynovod Vojany. „Chceme urýchliť spustenie reverzného toku na Ukrajinu a zvýšiť pôvodne plánovaný objem dodávok,“ konštatoval Chuguryan.

O spätných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa hovorí už viac ako rok. Rokovania o tomto projekte nabrali na intenzite v ostatných týždňoch po tom, čo Rusko zvýšilo cenu zemného plynu pre Ukrajinu. Rokovania medzi ukrajinskou a slovenskou stranou však brzdili rozdielne názory oboch strán, ako realizovať reverzný chod dodávok plynu. Slovenská strana presadzovala spomínaný vojanský variant, prostredníctvom ktorého by Ukrajina mohla získať ročne 10 miliárd metrov kubických plynu. Ukrajine sa to však málilo a navrhovala, aby sa využila voľná kapacita v súčasnosti využívaných štyroch plynovodov, ktorými prúdi plyn z Ukrajiny na Slovensko. Pri tejto alternatíve však reálne hrozilo porušenie zmluvných záväzkov s tretími stranami, hlavne s Gazpromom. To Slovensko nechcelo dopustiť.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina