Rokovania o plyne pre Ukrajinu pokračujú aj v sobotu

Rozhovory zástupcov Slovenska a Ukrajiny o dodávkach plynu, ktoré by pomohli Ukrajine po tom, čo jej Rusko zdvihlo ceny takmer na dvojnásobok, sa ani v piatok úspechom neskončili.

26.04.2014 10:00
Kapušany, kompresorová stanica, plyn Foto:
Najvýznamnejšia kompresorová stanica SPP na slovensko–ukrajinských hraniciach je vo Veľkých Kapušanoch.
debata (16)

Oficiálne zdôvodnenie je, že ešte stále nie sú doladené všetky detaily. „Rokovania pokračovali v piatok s cieľom ukončiť ich tak, aby v pondelok mohlo byť podpísané memorandum o porozumení,“ spresnil Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti Eustream, ktorá sa zaoberá tranzitnou prepravou plynu cez Slovensko.

Podľa dobre informovaného zdroja z vládnych kruhov je stále kameňom úrazu požiadavka ukrajinskej strany, aby zo Slovenska plyn na východ prúdil cez takzvaný veľký reverz. Ten by sa začínal vo Veľkých Kapušanoch a v porovnaní so Slovenskom navrhovanou prepravou z Voján by mal zhruba trojnásobnú kapacitu. Chuguryan túto informáciu potvrdil.

Slovenský minister hospodárstva Tomáš Malatinský však takúto požiadavku jednoznačne odmietol už vo štvrtok, keď v Bratislave prebehli rokovania medzi Slovenskom, Ukrajinou a Európskou komisiou. Podľa neho by to totiž bolo porušením zmlúv s ruským Gazpromom. Právne čistá je totiž v súčasnosti iba preprava z Voján do zásobníka plynu pri ukrajinskom Užhorode. Odtiaľ by ho mohli čerpať všetky ukrajinské domácnosti i firmy.

Prepravu plynu na východ cez Veľké Kapušany odmieta aj premiér Robert Fico. „Slovensko si musí chrániť svoje vlastné záujmy,“ odkázal Fico cez šéfa tlačového odboru Erika Tomáša.

Dobre informovaný zdroj z vládnych kruhov tiež naznačil, že vôbec nie je isté, či v pondelok v Bratislave dôjde k podpisu memoranda o porozumení, vďaka ktorému bude možné spustiť úpravy vojanského cezhraničného plynovodu. Faktom však je, že prípravy na podpis ešte v piatok prebiehali na slovenskej strane aj v Bruseli. V pondelok má byť v Bratislave šéf eurokomisie José Manuel Barroso i eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Aj v prípade podpisu memoranda medzi slovenskou a ukrajinskou stranou však stále ostane horúcou témou možné stopnutie transportu plynu cez Ukrajinu, kadiaľ prúdi asi 15 percent spotreby štátov Európskej únie. Kyjev totiž Kremľu stále dlhuje za plyn asi 2,2 miliardy amerických dolárov. Ruský plynárenský gigant Gazprom si nárokuje od ukrajinskej firmy Naftogaz ďalších 11,4 miliardy dolárov. Ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu Jurij Prodan však tieto nároky Kremľa odmietol. „Sú neopodstatnené a Ukrajina je pripravená dokázať to na súde,“ podčiarkol Prodan.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina