Slovensko si nechce poškodiť vzťahy s Gazpromom

Veľká ústretovosť k žiadostiam Ukrajiny o spätný tok plynu by sa Slovensku mohla vypomstiť. Myslí si to Jakub Grožkovski, spolupracovník Strediska východných výskumov, ktorý poukázal na hlavné dôvody, prečo sa Bratislava neponáhľa dospieť s Kyjevom k dohode o reverze.

26.04.2014 08:00
debata (60)

„Dobré vzťahy s Gazpromom majú rozhodujúci vplyv na jej pozíciu,“ citoval ho denník Vesti.

Grožkovski zdôraznil, že Slovensko prehodnotilo podmienky kontraktov s ruským energetickým gigantom do roku 2028, čo prinesie zľavu na nákup plynu. „Bratislava chce dosiahnuť taký variant spätného toku, ktorý minimalizuje riziko sporu s Gazpromom. Vláda Roberta Fica sa obáva, že reverzný projekt by mohol viesť k sankciám zo strany Ruska vrátane zníženia objemu dodávok plynu,“ upozornil Grožkovski.

Noviny pripomenuli, že Ukrajina trvá na tom, aby Slovensko otvorilo pre spätný tok jedno z potrubí, cez ktoré prúdi plyn od Gazpromu do Európy, a nechce sa tak uspokojiť s návrhom sprístupniť reverz plynovodom z Voján. Prvá možnosť by umožnila Kyjevu odoberať oveľa viac tejto suroviny. „Táto schéma by porušila dohody Slovenska s Gazpromom, ale Ukrajina ju považuje za realizovateľnú,“ napísal Kommersant.

Alexej Grivač, zástupca šéfa Fondu národnej energetickej bezpečnosti, však celý projekt spochybňuje. „Žiadne reverzné dodávky neriešia základné ukrajinské problémy s plynom, pričom Bratislava nechce v súčasnej situácii riskovať svoju zmluvu s Gazpromom a Európska komisia nebude na ňu vyvíjať nátlak,“ nazdáva sa podľa Kommersantu.

Noviny Vesti poukázali ešte na to, že pokroku v dialógu Bratislavy s Kyjevom zabraňuje vzájomná nedôvera: „Sčasti sa to spája so zlou skúsenosťou Slovenska počas rozhovorov s Ukrajinou v období plynovej krízy roku 2009, keď sa Slováci viackrát sťažovali, že ukrajinská vláda ich uviedla do omylu.“

Agentúra RIA Novosti sa nepriamo pozastavila nad tým, prečo Ukrajina nalieha na Slovensko, aby otvorilo pre reverz väčšie potrubie: „Predstaviteľom ukrajinského Naftogazu bolo neformálne povedané, že plyn cez slovensko-ukrajinské hranice kontroluje Gazprom, pričom rozhoduje, v ako smere tečie: či do Európy, alebo na Ukrajinu.“

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Ukrajina