Transpetrol chystá dohodu s Rusmi, zarobí naviac na rope

Štát ako jediný akcionár spoločnosti Transpetrol si v budúcnosti zrejme finančne prilepší. Slovenský prepravca ropy totiž možno do konca tohto roka podpíše s Ruskom dohodu navyšujúcu ročné dodávky ropy o 6 miliónov ton. Dohoda by mala platiť až do konca roka 2029. Uviedol to tlačový odbor ruského ministerstva energetiky po štvrtkovom stretnutí rusko-slovenskej medzivládnej komisie na Slovensku.

25.04.2014 15:57
debata (4)

"Môžeme potvrdiť, že zmienená dohoda je v štádiu rokovaní a príprav a jej cieľom je okrem iného aj maximálne využitie kapacít ropovodu Družba na území Slovenska nielen z hľadiska dodávok ropy pre slovenských odberateľov, ale aj na jej tranzit pre odberateľov v zahraničí,“ uviedol hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Uzatvorenie zmienenej dohody by podľa ministerstva hospodárstva, ktoré je akcionárom v podniku Transpetrol, vytvorilo pre Slovensko ďalšie posilnenie pozície v rámci systému ropovodných prepojení EÚ. "Posilnilo by to náš medzinárodný význam, ako tranzitnej krajiny v oblasti energetických surovín a v neposlednom rade by to vytvorilo dlhodobú perspektívu ekonomického, respektíve efektívneho využívania ropovodu Družba na území Slovenska vrátane z toho rezultujúcich príjmov do štátneho rozpočtu,“ dodal Jurikovič. Spomínané podrobnosti novej dohody, ktoré zverejnila ruská agentúra ITAR-TASS, však nechcel nateraz komentovať.

Na stretnutí rusko-slovenskej medzivládnej komisie taktiež obe strany skonštatovali, že dodávky ropy na Slovensko a tranzit ropy cez jeho územie sa realizujú spoľahlivo a bez prerušenia na základe kontraktov medzi slovenskými a ruskými firmami. Okrem toho obe strany vyjadrili spoločný záujem na spolupráci v oblasti dlhodobej prepravy ruskej ropy do Európy cez ropovod Družba.

Ropovod Družba vedie z ruskej Samary do Bieloruska, kde sa rozdeľuje na dve vetvy. Severná vetva smeruje cez Bielorusko do Poľska a Nemecka a južná cez Ukrajinu na Slovensko a do Českej republiky a tiež cez Maďarsko do Chorvátska. Celková dĺžka ropovodu je 8 900 kilometrov.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním. V roku 2012 podnik prepravil necelých 8,5 milióna ton ropy. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Traspetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo majoritný 51-percentný podiel. Koncom marca 2009 slovenská vláda podpísala v Londýne zmluvu s vedením spoločnosti Jukos International UK B.V. o spätnom odkúpení 49 % akcií spoločnosti Transpetrol. Cena za spätné odkúpenie 49 % akcií Transpetrolu predstavovala 240 mil. USD.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Transpetrol