Ukrajina je bližšie k plynu zo Slovenska

Ukrajina zrejme dostane časť plynu zo Slovenska po tom, čo jej Rusko takmer zdvonásobilo ceny. Taký je výsledok štvrtkových rokovaní v Bratislave medzi ministrami hospodárstva Slovenska, Ukrajiny a eurokomisárom Güntherom Oettingerom. Ukrajina už skalopevne netrvá na tom, aby sme otočili hlavnú plynovú rúru a porušili tým zmluvu s Gazpromom. Takúto podmienku nám krajina kládla na poslednom rokovaní vo Veľkých Kapušanoch.

24.04.2014 18:35 , aktualizované: 19:30
rokovanie, slovensko ukrajina, plyn, hotel borik Foto: ,
Minister energetiky a uhoľného priemyslu Ukrajiny Jurij Prodan (vpravo) a minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský počas rokovania v Bratislave.
debata (69)

Slovensko Ukrajine ponúklo rezervný plynovod z Vojan do Užhorodu, čo bude zrejme schodná cesta. Dodávky cez tento plynovod ale nemusia Ukrajine stačiť a Rusko, ktoré nevylučuje na Ukrajine vojenský zásah, by tak mohlo Ukrajinu plynovo „vyhladovať“. Krajina potrebuje plyn, aby udržala svoje hospodárstvo a zároveň technicky zaistila tranzit ruského plynu na Slovensko a ďalej na západ.

„Rozpracovávame variant vojanského prepojania v dvoch fázach. Zaoberali sme sa aj reverzom z Veľkých Kapušian. Právne je to momentálne nepriechodné, pretože si to vyžaduje rokovanie s ruskou stranou,“ povedal v stredu po rokovaniach šéf slovenského ministerstva hospodárstva Tomáš Malatinský.

Ukrajinský šéf rezortu energetiky a uhoľného priemyslu Jurij Prodan sa so slovenským ministrom zhodol. „Dali sme si za cieľ pokračovať v príprave memoranda plynovodu z Voján do Užhorodu,“ podotkol Prodan. Spokojná je nateraz aj Európska komisia. „Rozhovory v Bratislave boli veľkým pokrokom, som si istý že povedú k podpisu. Chceme, aby mala Ukrajina stabilné hospodárstvo a vládu. Spätný tok plyn je časťou riešenia tohto problému,“ dodal Oettinger. Rokovania budú v rovnakom zastúpení dnes pokračovať v Kyjeve.

Podľa pôvodných plánov sa na rokovaniach v Bratislave mali zúčastniť aj zástupcovia Ruska. No nakoniec neprišli. Rusko však tvrdí, že nešlo o prejav nezáujmu o ukrajinskú plynovú krízu. „Európskej komisii sme navrhli posúdiť túto tému 28. apríla, miesto stretnutia sa zatiaľ dohaduje,“ poznamenal pre denník Kommersant zdroj z ministerstva energetiky.

Podľa experta na energetiku Karla Hirmana by však ani prípadná dohoda nezachránila situáciu na Ukrajine, ani by nezmenšila hrozbu stopnutia dodávok plynu do Európy cez ukrajinské tranzitné plynovody. „Prípadný spätný tok by síce pokryl spotrebu ukrajinských podnikov a domácností. Počas éry fungovania ZSSR však bol plynárenský systém vo všetkých častiach Sovietskeho zväzu budovaný ako jednotný celok. Jeho súčasťou sú aj ukrajinské zásobníky plynu. Ak nebudú dostatočne naplnené, najmä počas zimy môžu vzniknúť problémy s tranzitom do Európy,“ vysvetlil Hirman. Jediným riešením tohto problému by preto podľa neho bola úprava vzťahov Ruska a Ukrajiny a normalizácia cien. Rusko totiž v súčasnosti chce od Ukrajiny za odoberanie plynu 485 amerických dolárov, čo je pre Kyjev neakceptovateľná ce­na.

Ukrajina má už v súčasnosti možnosť odoberať plyn z Maďarska. Kapacita plynovodu je asi 6 miliárd kubíkov ročne. Ukrajina však potrebuje dovážať každý rok asi dvanásť miliárd kubických metrov zemného plynu. Krajina už spustila reverz z Poľska a podľa Prodana sa na budúci týždeň uskutočnia dodávky plynu na Ukrajinu aj z Maďarska.

Už v máji má však vypršať ultimátum Ruska. Ak totiž Ukrajina dovtedy nezaplatí svoje dlhy, za odber plynu bude musieť platiť vopred. Ak ani túto podmienku nedodržia, Kremeľ zrejme zastaví prepravu plynu cez ukrajinské plynovody. V súčasnosti sa tadiaľ prepravuje asi 15 percent európskej spotreby plynu.

Dlhy za plyn pritom môžu byť pre Ukrajinu veľkým problémom. Kyjev i Kremeľ zatiaľ oficiálne hovoria o dlhu vo výške asi 2,2 miliardy amerických dolárov. Ruský plynárenský gigant Gazprom si však podľa agentúry Reuters nárokuje od ukrajinskej firmy Naftogaz ďalších 11,4 miliárd dolárov. Dlh údajne vznikol porušením zmluvného ustanovenia, ktoré prikazuje zákazníkom platiť za dohodnuté dodávky plynu aj v prípade, ak ich v skutočnosti neodoberú. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj z Gazpromu. Gazprom i Naftogaz odmietli medializované informácie komentovať.

Informácie z agentúr boli nahradené redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina