Rusi odpíšu staré dlhy Severnej Kórey, uľahčia cestu pre plynovod

Ruský parlament odsúhlasil, že Rusko odpíše dlh Severnej Kórey z obdobia Sovietskeho zväzu vo výške desať miliárd USD, teda zhruba 90 percent celkového dlhu. Očakáva sa, že dohoda o odpise dlhu uľahčí Rusku vybudovanie plynovodu do Južnej Kórey cez KĽDR a Rusko zvažuje tiež výstavbu železnice cez územie tejto krajiny.

19.04.2014 16:55
debata (51)

Rusko odpísalo dlh niekoľkým svojim spojencom z obdobia Sovietskeho zväzu, vrátane Kuby. Veľkosť problémovej komunistickej ekonomiky KĽDR dosahuje len dve percentá veľkosti ekonomiky susednej Južnej Kórey.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v piatok ratifikovala dohodu z roku 2012 o odpísaní väčšiny severokórejského dlhu. V septembri 2012 KĽDR dlhovala Rusku 10,96 miliardy USD. Zostávajúca časť dlhu má byť splatená v najbližších 20 rokoch, v pravidelných splátkach po šiestich mesiacoch. Celkovo KĽDR zaplatí Rusku 1,09 miliardy USD.

Námestník ruského ministra financií Sergej Storčak povedal ruským médiám, že peniaze by mohli byť použité na financovanie spoločných projektov v KĽDR, vrátane navrhovaného plynovodu a železnice do Južnej Kórey. Severná a Južná Kórea sú technicky vo vojnovom stave a sú od seba oddelené vojenskou hranicou. Časť medzinárodného spoločenstva sa snaží obnoviť vzťahy s KĽDR v nádeji, že samotárska vláda štátu bude hľadať spôsoby, ako ukončiť roky izolácie a chudoby.

Ruský štátny plynárenský gigant Gazprom už dlhší čas plánuje výstavbu plynovodu do Južnej Kórey cez KĽDR, ktorý by mohol ročne prepraviť desať miliárd metrov kubických plynu.

Moskva sa snaží rozšíriť predaj svojho plynu a ropy z Európy do Ázie. Európa sa zase snaží znížiť svoju závislosť na rope a plyne z Ruska. Moskva by rada tento rok v máji po desaťročí rokovaní dokončila dohodu o dodávkach plynu do Číny, napísala agentúra Reuters.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Severná Kórea