Ceny v obchodoch môžu výraznejšie rásť až na jeseň

Spotrebitelia už druhý mesiac po sebe zažívajú situáciu, keď ceny celkovo mierne klesajú. Kým vo februári tohto roka sa pod ich pokles podpísali najmä lacnejšie energie a palivá, v marci sa na zlacňovaní výraznejšie prejavili aj potraviny.

18.04.2014 09:24
debata (4)
zväčšiť
ceny, vývoj, inflácia, graf

Podľa Štatistického úradu SR ceny potravín v marci oproti februáru klesli o 0,3 percenta. Sú za tým pri silnom eure aj lacnejšie dovážané potraviny. „Výrazný medzimesačný pokles aj po zohľadnení sezóny sme v marci mohli pozorovať najmä v prípade cien sezónnych potravín, a teda ovocia a zeleniny. Oproti tomu v marci medzimesačne mierne rástli ceny mlieka, syrov a vajec a pečiva a obilnín,“ vysvetľuje analytik UniCreditBank Ľubomír Koršňák. V medziročnom porovnaní sa rast cien potravín spomaľoval z 0,6 na 0,5 percenta.

Spomalenie zdražovania je spôsobené predovšetkým priaznivou úrodou, ale aj konkurenčným bojom predajcov v prostredí slabého dopytu. V marci aj preto mierne klesli ceny odevov. V ďalších mesiacoch by sa mal pokles cien nielen pri odevoch, ale hlavne pri potravinách zastaviť, a to taktiež najmä pod vplyvom sezónnosti.

„Na pulty sa dostali kolekcie nových odevov po predchádzajúcich výpredajoch. Ceny potravín zase môžu v apríli, prípadne v máji ovplyvniť ceny jarných produktov, napríklad nových zemiakov. Od začiatku mesiaca tiež zdražela ropa, a to v dolárovom vyjadrení takmer o 3 percentá. Zhruba v rovnakom rozsahu zdražel benzín na burze v Rotterdame,“ konštatuje analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Rast cien by sa však mal pohybovať na hrane deflácie aj v nasledujúcich mesiacoch, mierne zrýchlenie očakávajú analytici najskôr v druhej polovici roka, a to v prípade citeľnejšieho oživenia domácej spotreby. Rizikom je aj ďalšia eskalácia situácie na Ukrajine, ktorá môže vyšvihnúť ceny ropy smerom nahor.

Ceny podľa únie skončili hlbšie v mínuse

Harmonizovaná inflácia sa v marci ešte viac ponorila do záporných čísel. Ako informoval Štatistický úrad SR, ceny merané harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) totiž v treťom mesiaci tohto roka medziročne klesli o 0,2 %, kým vo februári boli nižšie o 0,1 %. Priemerná ročná miera inflácie za posledných 12 mesiacov tak dosiahla v marci hodnotu 0,9 % a oproti februáru klesla o 0,4 percentu­álneho bodu. Medzimesačne vývoj cien podľa harmonizovanej metodiky stagnoval na februárovej úrovni, kým mesiac predtým ceny medzimesačne klesli o 0,1 %.

Najvyšší medziročný nárast pritom v marci zaznamenali štatistici pri cenách vzdelávania, ktoré boli vyššie až o 5 %. Nasledovali ceny alkoholických nápojov a tabaku s rastom o 2,5 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií, ktoré stúpli o 1,4 % a zdravotníctva s nárastom o 1 %. Vyššie boli aj ceny odevov a obuvi o 0,7 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 % a rekreácie a kultúry o 0,3 %. Na druhej strane najvýraznejší medziročný pokles vykázali ceny dopravy a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív zhodne o 1,7 %. Klesli aj ceny pôšt a telekomunikácií o 1,4 %, rozličných tovarov a služieb o 0,9 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,7 %.

Na medzimesačnej báze v marci oproti februáru najvýraznejšie stúpli ceny nábytku a vybavenia domácnosti o 0,4 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku stúpli o 0,3 %, vzdelávania a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,2 % a rekreácie a kultúry a hotelov, kaviarní a reštaurácií rovnako zhodne o 0,1 %. Najvyšší pokles naopak vykázali ceny dopravy, ktoré boli oproti februáru nižšie o 0,4 %. Klesli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,3 % a odevov a obuvi o 0,1 %. Ceny bývania a energií, zdravotníctva a pôšt a telekomunikácií sa v porovnaní s februárom v marci nezmenili.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #obchod #deflácia