Európa chce rokovať o plyne, Putin dal Kyjevu mesiac na zaplatenie

Európska únia súhlasí s rokovaním s Ruskom a Ukrajinou o plyne. Ruský prezident žiada od Kyjeva splatenie dlhu za plyn do mesiaca.

17.04.2014 14:02
debata (71)

Európska únia je ochotná rokovať s Ruskom a Ukrajinou o zabezpečení dodávok zemného plynu. EÚ to uviedla vo štvrtkovej odpovedi na list ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin pred týždňom v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky za dodávanú surovinu.

„Európska únia súhlasí s vaším návrhom na konzultácie s Ruskou federáciou a Ukrajinou s ohľadom na bezpečnosť dodávok a tranzitu plynu,“ píše sa v liste šéfa Európskej komisie Josého Barrosa prezidentovi Putinovi. Komisia list uverejnila na svojom webe.

Putin: Európa potrebuje ruský plyn

Pre Európu nie je možné, aby prestala nakupovať ruský plyn. Ruský prezident Vladimir Putin to vyhlásil počas štvrtkovej televíznej debaty s občanmi. Tranzit cez Ukrajinu je najnebezpečnejším prvkom v európskom systéme dodávok plynu, vyhlásil tiež šéf Kremľa.

Ukrajinu tiež varoval pred možnosťou, že od nej Moskva začne vyžadovať zálohy za plyn a uviedol, že Kyjev má mesiac na splatenie svojho účtu za plyn.

Rusko v súvislosti s hlbokou diplomatickou krízou medzi Moskvou a Kyjevom už skôr pohrozilo prerušením dodávok plynu na Ukrajinu. Putin ale dúfa, že bude možné dosiahnuť dohodu týkajúcu sa dodávok plynu.

„Predávame plyn v európskych krajinách, ktoré dodávkami z Ruska pokrývajú okolo 30 až 35 percent svojej rovnováhy (na trhu s plynom). Môžu prestať kupovať ruský plyn? Podľa môjho názoru to je nemožné,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf Kremľa.

Ruský prezident minulý štvrtok v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky. V liste zároveň uviedol, že Moskva bude vzhľadom k zlej platobnej morálke bude od Ukrajiny požadovať platby dopredu a ak ich nedostane, kohútiky vypne.

Vo štvrtok šéf Kremľa vyhlásil, že Moskva bude na uhradenie ukrajinského účtu za plyn čakať mesiac. Potom by vraj mohla začať vyžadovať od Ukrajiny platby za plyn vopred. Takýto krok by pritom mohol zvýšiť nebezpečenstvo, že Rusko preruší dodávky plynu, napísala agentúra Reuters.

Dlh Ukrajiny za ruský plyn sa podľa ruského plynárenského podniku Gazprom vyšplhal na 2,2 miliardy dolárov. Vo štvrtok tento štátom ovládaný podnik uviedol, že rozhodnutie o tom, či požadovať od Ukrajiny platby dopredu, bude závisieť od odpovede európslych politikov na Putinov list. Európska únia medzitým v spoločnej reakcii odpovedala, že je ochotná rokovať s Ruskom a s Ukrajinou o zabezpečení dodávok.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina