Nemecká RWE obnovuje dodávky plynu na Ukrajinu

Nemecká energetická skupina RWE obnovuje dodávky zemného plynu na Ukrajinu. Oznámila to v utorok firma, podľa ktorej sú dodávky v súlade s rámcovou dohodou s ukrajinským Naftogazom z roku 2012.

15.04.2014 12:05
debata (1)

Ukrajine pre diplomatickú krízu medzi Kyjevom a Moskvou hrozí prerušenie dodávok plynu z Ruska. „RWE obnovuje dodávky plynu ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz,“ uviedla podľa agentúry AFP nemecká skupina vo vyhlásení. Plyn na Ukrajinu prúdi cez územie Poľska podľa päťročnej rámcovej dohody, ktorú v roku 2012 s Naftogazom podpísala dcérska spoločnosti RWE. V dohode sa počíta s dodaním až desiatich miliárd metrov kubických plynu ročne. V roku 2013 Naftogaz odobral jednu miliardu kubíkov plynu, uviedla nemecká firma.

Dodávky sú založené na európskych veľkoobchodných cenách a zahŕňajú plyn z Európskej únie, Nórska a Ruska, uviedla firma podľa agentúry Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s hlbokou diplomatickou krízou medzi Ukrajinou a Ruskom minulý týždeň pohrozil prerušením dodávok ruského plynu na Ukrajinu, ak krajina neuhradí svoj ​​dlh za odber plynu.

Naftogaz v sobotu potvrdil, že prestal platiť za dodávky ruského plynu. Táto situácia má trvať, kým strany nedospejú k záveru rokovania o cene ruského plynu. Ten už Rusko nie je ochotné Kyjevu dodávať so zľavou.

Ukrajinská spotreba plynu predstavuje zhruba 50 miliárd kubických metrov plynu ročne. Krajina získava 20 miliárd z vlastných zdrojov a zvyšných 30 z Ruska, napísala AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina