Hrivna stratila dve pätiny hodnoty, Ukrajina ju bráni zvýšením sadzieb

Ukrajinská centrálna banka nečakane zvýšila svoje úrokové sadzby. Hlavná úroková sadzba vzrastie na 9,5 percenta z doterajších 6,5 percenta a jednodňová refinančná sadzba sa zvýši na 14,5 percenta zo 7,5 percenta. Banka sa tak snaží zabrániť ďalšiemu tlaku na domácu menu a obmedziť toky nových peňazí, uviedla agentúra Reuters.

15.04.2014 07:00
debata (7)

„Centrálna banka považuje za nevyhnutné podniknúť kroky na zvýšenie hodnoty národnej meny, obmedzenie inflácie a stabilizácia situácie na menovom trhu,“ uviedla banka vo vyhlásení. Banka naposledy menila sadzby vlani v auguste.

Hrivna od začiatku tohto roka pre konflikt s Ruskom stratila voči doláru takmer 38 percent svojej hodnoty.

Riaditeľ oddelenia menovej politiky centrálnej banky už v marci uviedol, že sa uvažuje o zvýšení refinančnej sadzby , za ktorú si bankové domy požičiavajú od centrálnej banky, aby sa tak zabránilo ďalšiemu odlivu vkladov z bankového systému a ďalšiemu poklesu hrivny. Centrálna banka v pondelok uviedla, že objem vkladov v krajine klesol od začiatku roka o desať percent. Vklady v zahraničných menách sa znížili o 14 percent.

Guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv v nedeľu v rozhovore poskytnutom v rámci zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky uviedol, že Kyjev začal pracovať na prechode na plávajúci kurz svojej meny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hrivna