Postačí Ukrajine slovenské riešenie?

Utorkové rokovania medzi ministrami Ukrajiny, Slovenska a odborníkmi z Európskej komisie o spätných dodávkach plynu na Ukrajinu sa nemusia skončiť dohodou.

14.04.2014 20:40
plyn, SPP, Veľké Kapušany, dispečing Foto:
Dispečerská centrála odovzdávacej stanice Veľké Kapušany. Slovensko ponúkne Ukrajine kapacitu plynovodu Vojany - Užhorod. Je otázne, či to bude Kyjevu postačovať.
debata (29)

Všetky tri strany sa stretnú na kompresorovej stanici Veľké Kapušany pri slovensko-ukrajinskej hranici. Predstavy ukrajinskej a slovenskej strany sa pred rokovaniami líšili.

Kým Ukrajina by chcela po takmer zdvojnásobení cien plynu z Ruska rýchlo dovážať zo Slovenska obrovské objemy plynu, Slovensko takéto riešenie neponúka. "Urýchlene nakúpime plyn zo spätného chodu. Neskôr plánujeme na základe ponúknutých podmienok kupovať plyn od nemeckej RWE a francúzskej plynárenskej spoločnosti (GDF Suez),“ povedal v týchto dňoch na domácej pôde ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan, ktorý vo Veľkých Kapušanoch povedie ukrajinskú delegáciu. Ukrajina vlani dovážala z Ruska okolo 26 miliárd kubíkov plynu.

Slovensko však nehovorí o urýchlenom riešení a neponúka ani také objemy plynu, aké spomína Ukrajina. V prípade, že by sme mali urýchlene poslať miliardy kubíkov na Ukrajinu, museli by sme otočiť existujúce tranzitné plynovody, ktorými prúdi ruský plyn na západ. Premiér Robert Fico už povedal, že by sme tým mohli porušiť zmluvy s ruským Gazpromom, ktorý má v kontraktoch zazmluvnené dané prepravné kapacity. Takéto riešenie Slovensko odmieta.

V pondelok minister hospodárstva Tomáš Malatinský pridelil licenciu pre spoločnosť Eustream na také riešenie, ktoré podľa slov ministra umožní dodávky plynu na Ukrajinu v novembri. Ide o sprevádzkovanie doteraz nevyužívaného rezervného plynovodu Vojany – Užhorod. Potrubím s priemerom 70 centimetrov možno po dobudovaní meracej stanice a prepojenia na tranzitnú rúru posielať na Ukrajinu ročne 9 miliárd kubíkov plynu. To by bolo len o niečo viac ako súhrnná kapacita spätného chodu plynu na Ukrajinu z Maďarska a Poľska, ktorá by mala byť okolo 7 až 8 miliárd kubíkov.

Nie je jasné, či to bude Ukrajine stačiť a zástupcovia Kyjeva podpíšu memorandum o reverznom toku, ako ho už dlhšie ponúka Slovensko. Premiér Robert Fico navyše tvrdí, že bez ruského plynu by mohol byť problém nájsť v Európe dostatok plynu pre Slovensko aj pre Ukrajinu. Zásobovať plynom zo západu len Slovensko by problémom byť nemalo.

Kým Ukrajina rezignovala na odber drahého plynu z Ruska, Slovensko sa snaží zachovať si ruskú priazeň. Premiér Fico naznačil, že v prípade pretrvávania súčasných cien plynu z Ruska je možnosť konečné ceny plynu pre slovenské domácnosti znížiť. A to pre domácnosti, ktoré sú tzv. energeticky chudobné, teda dávajú viac ako desatinu príjmov na energie. Pre nich sa počíta s vytvorením špeciálnych taríf. Na to však vláda potrebuje zodpovedajúce ceny plynu z Ruska.

Od Gazpromu sme nedávno dostali zľavu na plyn na roky 2013 a 2014. Ďalšia zľava bude podľa Malatinského závisieť aj od toho, ako sa vyvinie súčasná kríza. „Mali sme ambíciu a máme stále ambíciu ešte na rok 2015 vyrokovať lepšie podmienky ako za tieto dva roky. Otázka ale je, čo všetko prinesie práve táto hektická situácia,“ povedal Malatinský.

Na rokovaniach vo Veľkých Kapušanoch by mali byť prítomní aj odborníci z Európskej komisie. Premiér Fico už naznačil, že Brusel by mohol garantovať, aby Slovensko na projekte reverzného toku plynu na Ukrajinu neprerobilo. Fico pritom poukázal na to, že Slovensku v minulosti pri ekonomickom zotavovaní tiež nikto nič nedaroval. Nateraz Slovensko zarába na poplatkoch za tranzit ruského plynu ďalej na západ.

Slovenská diplomacia pozývala zástupcov ukrajinskej vlády aj na rokovania do Bratislavy. V pondelok však ešte nebolo jasné, či na to predstavitelia Ukrajiny pristanú a stretnú sa aj so slovenským premiérom Ficom.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina