Prodan o plyne: Na Slovensku treba najskôr riešiť politický problém

V prípade dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu treba najskôr nájsť riešenie poltických problémov, tvrdí ukrajinský minister pre energetiku Juri Prodan.

12.04.2014 13:23
debata (98)

Ukrajina sa vo veci dodávok plynu plánuje v budúcnosti obrátiť na Nemecko a Francúzsko. Ukrajinským poslancom to Prodan povedal v piatok. Podľa jeho slov EÚ zo solidarity pomôže Kyjevu v prípade narastajúcej ruskej snahe obchádzať ukrajinské územie pri dodávkach plynu do Európy. Prodan zároveň podotkol, že súčasnú napätú situáciu po zvýšení cien plynu Moskvou chce nová vláda v Kyjeve riešiť nákupom malých objemov plynu z Poľska a Maďarska a väčších zo Slovenska, no tu sa podľa neho musí ešte nájsť riešenie „politických problémov“. Bratislava totiž ako podotýka agentúra Reuters žiada rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ v záujme uistenia, že takýto spôsob dodávok plynu neporušuje platné kontrakty.

„Ukrajina si nemôže dovoliť platiť takú politickú a neekonomickú cenu, preto rokujeme s EÚ. Urýchlene nakúpime plyn zo spätného chodu.. Neskôr plánujeme na základe ponúknutých podmienok kupovať plyn od nemeckej RWE a francúzskej plynárenskej spoločnosti (GDF Suez),“ povedal poslancom Prodan, ktorý taktiež deklaroval záujem obrátiť sa na arbitráž v snahe zrušiť spornú rusko-ukrajinskú dohodu o dodávkach plynu z roku 2009. Minister potvrdil, že Ukrajina potrebuje plyn z Európy na doplnenie svojich zásobníkov v záujme garantovania bezproblémovej prepravy suroviny európskym zákazníkom.

Rusko minulý týždeň zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent. Moskva sa totiž rozhodla zmeniť obchodnú politiku smerom ku Kyjevu po februárovom zosadení vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča, s ktorou sa krátko predtým dohodlo na znížení cien za plyn. Rusi navyše poukazujú na horibilné ukrajinské dlhy za dodávaný plyn a žalostný stav ekonomiky susednej krajiny. Na aktuálny kritický stav vo štvrtkovom liste adresovanom európskym lídrom poukázal aj samotný ruský prezident Vladimir Putin. USA to označili za vydieranie. O vzniknutej situácii budú vo štvrtok vo švajčiarskej Ženeve rokovať Rusko, Ukrajina, EÚ a USA.

Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina