Brusel chce pomôcť Ukrajine splatiť dlh za ruský plyn

Európska únia chce pomôcť Ukrajine splatiť dlh za ruský plyn. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger.

11.04.2014 17:35
debata (42)

V otázke stability dodávok plynu z Ruska pre Európu podľa neho nie je dôvod na paniku. Je dôležité zabezpečiť, aby Ukrajina dokázala platiť a jej dlh za ruský plyn ďalej nerástol, povedal komisár pre rakúsku rozhlasovú stanicu ORF. Na uhradenie otvorených záväzkov by bolo možné použiť prostriedky z programu finančnej pomoci, ktorý Kyjevu prisľúbili Medzinárodný menový fond (MMF), Európska únia a Svetová banka (SB), povedal Oettinger. O situácii chce rokovať v pondelok s ukrajinskými ministrami energetiky a zahraničných vecí.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v liste lídrom 18 európskych krajín varoval pred zastavením dodávok plynu Ukrajine, ak Kyjev nebude včas plniť svoje záväzky. To by mohlo v budúcnosti ohroziť dodávky plynu, ktoré sa do Európy prepravujú cez Ukrajinu.

Európsky komisár pre energetiku upozornil, že časť ruských pohľadávok voči Kyjevu je nepodložená. Únia chce v najbližších týždňoch pripraviť mechanizmus, ktorý umožní Kyjevu uhradiť otvorené platby, „avšak nie podľa účtovníctva pána Putina, ale podľa toho, čo je zmluvne správne“, zdôraznil Oettinger.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rusko #plyn #Ukrajina