Úrad priblížil diaľnicu Doprastavu

Rada Úradu pre verejné obstarávanie zamietla odvolanie stavebných firiem Skanska a Strabag, ktoré nesúhlasili s vylúčením zo súťaže o najdrahšiu slovenskú diaľnicu.

11.04.2014 09:00
debata

Štátni diaľničiari by tak teoreticky už mohli podpísať zmluvu o výstavbe 13,5-kilometrovej štvorprúdovky s tunelom od Lietavskej Lúčky cez Višňové po Dubnú Skalu.

Skanska so Strabagom, ktorí ešte zvažujú ďalšie kroky v boji o tunel Višňové (proti rozhodnutiu je možné podať žalobu na súd, pozn. red.), chceli diaľnicu postaviť najlacnejšie, za 338 miliónov eur. Doprastav bol v súťaži druhý a ponúkol cenu 383 miliónov eur. Navyše požiadal o reštruktura­lizáciu, keďže nedostal zaplatené za zákazku v Poľsku.

Národná diaľničná spoločnosť by však pred podpisom zmluvy s Doprastavom mala zobrať do úvahy fakt, že Doprastav bol spolu s ďalšími piatimi firmami usvedčený z kartelovej dohody a Európskej komisii by sa nemuselo pozdávať, že práve takáto stavebná firma stavia diaľničný úsek financovaný z eurofondov.

Diaľničiari by tak mali počkať na metodické usmernenie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý môže Doprastav pre kartel vylúčiť zo súťaží. K mimoriadne lukratívnej zákazke by sa potom dostala Dúha alebo Hant BA DS.

"Predmetnú vec budeme riešiť v správnom konaní. V súčasnosti úrad vykonáva všetky aktivity vedúce k začatiu správneho konania,“ tvrdí Ján Mažgút, hovorca úradu.

Výstavba tunela Višňové má trvať 5 a pol roka, ale rezort dopravy napriek tomu tvrdí, že ho chce motoristom odovzdať v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #Višňové