Slovensko sa snaží poslať plyn Ukrajine

Podľa Karla Hirmana zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku sa Slovensko snaží o vybudovanie reverzného plynového prepojenia na Ukrajinu. Za to, že sa postupuje pomaly, môžu podľa neho najmä samotní Ukrajinci.

10.04.2014 10:50
debata (9)

Dostalo sa Slovensko v otázke dodávok či nedodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu medzi záujmy USA a Ruska?
Podľa zverejnených informácií americký viceprezident sa pri telefonáte slovenskému premiérovi zaujímal o otázku zabezpečenia reverzných tokov plynu na Ukrajinu, čo je plne v súlade s tým, že USA sa spolu s EÚ a ďalšími krajinami chystajú prideliť cez Medzinárodný menový fond úver na podporu Ukrajiny. Peniaze z úveru môžu ísť práve na úhradu dodávok plynu. Otázka dodávok plynu na Ukrajinu je dôležitou agendou už niekoľko mesiacov na úrovni EÚ a Európskej komisie.

USA majú záujem na tom, aby plyn prúdil zo Slovenska na Ukrajinu a Rusi tento záujem zjavne nemajú. Aká by mala byť slovenská pozícia?
Ukrajina je náš strategický partner pri tranzite ruského plynu do Európy. Každé zhoršenie vzťahov Ukrajiny s Ruskom sa odráža na tranzite cez naše územie. Každé nové potrubie, ktorým Rusi obchádzajú Ukrajinu, automaticky do budúcnosti znižuje možné výnosy z tranzitu plynu cez Slovensko. Ak by bola ďalej narušená územná integrita Ukrajiny, nie je možné reálne očakávať, že sa udrží tranzit plynu cez Ukrajinu. Je teda pre nás životne dôležité, aby sa udržala územná integrita Ukrajiny a aby tam neboli nepokoje. Treba si uvedomiť, že na Ukrajine nie je oddelený tranzit od vnútornej distribučnej sústavy, tak ako je to na Slovensku. Ak sa narušia dodávky plynu z Ruska pre Ukrajinu, automaticky sa naruší aj tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy.

Mali by sme teda vybudovať reverzný tok plynu na Ukrajinu alebo nie?
V súčasnosti sa v súvislosti s ukrajinskou krízou stala táto otázka politickobezpeč­nostnou témou a dostali sme sa pod časový tlak. Dávno pred ukrajinskou krízou však bolo deklarované, že slovenský prepravca plynu Eustream chce byť určitým distribučným uzlom pre dodávky plynu v tomto regióne. Súčasťou tejto dlhodobej obchodnej stratégie bolo aj vybudovanie reverzného toku plynu na Ukrajinu. Podobne máme reverz s Českom, Rakúskom a chystáme ho aj na novom plynovode do Maďarska.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že reverzný tok plynu na Ukrajinu sa pripravuje štandardne. Z tohto vyjadrenia sa nezdá, že by sme sa ponáhľali, čo môže vyhovovať Rusom.
Naša pozícia je od začiatku jasná a je daná aj technickými možnosťami. Ukrajinská strana nebola schopná počas všetkých doterajších rokovaní o vybudovaní reverznej prípojky podpísať ani základné dohody, ktoré boli prerokované aj za účasti predstaviteľov Európskej komisie. Vyjadrenia posledných ukrajinských ministrov energetiky často nie sú konštruktívne. Slovensko má návrh reverzného prepojenia, ktorý od vlaňajška predkladá ukrajinskej strane. Ide o návrh, ktorý zodpovedá podobnému reverznému plynovému prepojeniu, aké bolo vybudované medzi Maďarskom a Ukrajinou. Je veľmi dôležité, že tento návrh využíva už existujúcu infraštruktúru, ale nenarúša existujúce dohody na prepravu ruského plynu od ukrajinskej hranice do Európy, ktoré má Eustream podpísané nielen s Gazpromom, ale aj s ďalšími európskymi obchodníkmi s plynom.

Prečo sa teda prepojka už nevybudovala?
Ukrajina spomínaný návrh buď odmieta, alebo stále mení pozíciu, či sa na niekoľko mesiacov odmlčí, ako sa stalo koncom minulého roka. Maďari už postavili a sprevádzkovali reverzný tok plynu a na Ukrajinu už prepravili zhruba jednu miliardu kubických metrov plynu a reverzný rok je možný aj smerom z Poľska. Škoda času, ktorý Slováci a Ukrajinci od minulého leta stratili neproduktívnou diskusiou. Ten nám teraz zúfalo chýba.

Rusi zjavne tlačia na to, aby plyn zo západu na Ukrajinu nešiel. Tvrdia, že plyn kúpený z Ruska by sme podľa zmlúv aj tak nemohli predávať Ukrajine.
Podľa európskej legislatívy ten, kto plyn kúpi, je jeho majiteľom a môže ho predať tretím stranám. Destinačné doložky v zmluvách na odber ruského plynu, ktoré hovorili o zákaze predaja plynu do iných krajín, sa mali zo zmlúv odstrániť. Plyn, ktorý vlastní európsky obchodník s plynom, je jeho majetkom a nie pôvodného producenta plynu, či už z Ruska, alebo Nórska, alebo z akejkoľvek inej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina