Gazprom by mohol žiadať peniaze za plyn dopredu, Putin ešte čaká

Dlh Kyjevu za ruský plyn by mohol spôsobiť, že plynárenský monopol Gazprom začne žiadať od Ukrajiny platby dopredu. Ruský prezident Vladimir Putin odporúča najskôr rokovanie s ukrajinskou stranou.

09.04.2014 18:44
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na rokovaní ruského vládneho kabinetu 9. augusta 2014 o hospodárskych vzťahoch s Ukrajinou.
debata (26)

Vyplynulo to z vyhlásení politikov počas rokovania s členmi ruského kabinetu, ktoré sa týka hospodárskych vzťahov s Ukrajinou po zmene vlády v Kyjeve.

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom v utorok oznámil, že Ukrajina nezaplatila včas za marcové dodávky z Ruska a jej dlh už stúpol na 2,2 miliardy USD.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev počas rokovania vyhlásil, že existujú všetky dôvody na to, aby Rusko začalo od Ukrajiny požadovať platenie preddavkov za odber plynu. Putin ale vyhlásil, že štátom ovládaný Gazprom by sa mal najskôr pokúsiť vec prejednať s Ukrajinou a dal pokyn, aby sa so žiadosťou o platby dopredu ešte počkalo.

„Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine a skutočnosť, že sme ešte nedokončili rokovania s EÚ, som požiadal Gazprom a vládu, aby s touto možnosťou počkali,“ uviedol Putin, podľa ktorého sa Rusko a Európska únia dohodli na tom, že prerokujú kroky Ukrajiny smerom k užšej spolupráci s blokom 28 krajín.

Rusko chce podporiť domácu výrobu

Rusko by malo byť pripravené podporiť domácu výrobu, aby nahradilo výpadky v dovoze z Ukrajiny v prípade, že sa Kyjev rozhodne pre zavedenie obchodných reštrikcií, uviedol Putin.

„Žiadam, aby sa zodpovedne plnili všetky zmluvné záväzky, ale musíme byť pripravení na všetky situácie vrátane dovozu,“ povedal podľa agentúry Reuters Putin počas náhlivo zvolanej porady. „Je potrebné zvážiť kde, kedy, ktoré spoločnosti a aké peniaze je možné použiť na rozšírenie produkcie,“ povedal tiež šéf Kremľa.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina