Nemecko schválilo zmenu zákona o zelených energiách

Nemecká vláda schválila reformu zákona o obnoviteľných zdrojoch energie. Cieľom úpravy je obmedziť rast cien elektriny v najväčšej európskej ekonomike.

08.04.2014 14:19
Vietor, veternik, energia Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V súčasnosti predstavuje v Nemecku podiel obnoviteľných zdrojov na celkovom množstve vyrobenej elektriny takmer 25 %. Vláda plánuje tento podiel zvýšiť do roku 2025 na 40 až 45 % a do roku 2035 dokonca na 55 až 60 %. Takéto zvýšenie je nevyhnutné pre plánované odstránenie jadrovej energie do roku 2022.

Podľa nových pravidiel bude v Nemecku možné zvýšiť výkon veterných elektrární na pevnine najviac o 2,5 gigawattu (GW) za rok a výkon fotovoltaických elektrární o ten istý výkon. Reforma sa dotkne aj pobrežných veterných elektrární, pri ktorých nebude môcť rast inštalovaného výkonu do roku 2020 presiahnuť 6,5 GW.

Veľkoobchodné ceny elektrickej energie sú v Nemecku jednými z najnižších v Európe, čiastočne aj kvôli nárastu veterných a solárnych kapacít v posledných rokoch. K zníženiu cien elektriny pomohol aj rozmach obnoviteľných zdrojov energie. Nemecko je v súčasnosti jedným z najvýznamnejším vývozcom zelenej energie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #elektrina