Rusko môže Ukrajine čoskoro stopnúť plyn

Rusko pred májovými prezidentskými voľbami na Ukrajine stupňuje ekonomické sankcie proti svojmu susedovi. Po prudkom zdražení plynu v pondelok večer uplynulo Ukrajine ultimátum na splatenie dlhu vo výške 2,2 miliardy dolárov, ktoré Rusi ohlásili, aj keď vedia, že Ukrajina nemá voľné zdroje.

07.04.2014 16:40 , aktualizované: 20:00
debata (125)

Podľa Karola Hirmana zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku je len otázkou „niekoľkých dní“, kedy Rusi, ktorí si už násilne pričlenili územie Krymu, v ďalšom kroku stopnú dodávky plynu na Ukrajinu, odkiaľ čerpá plyn aj Slovensko. „V máji budú na Ukrajine voľby. Dlhy za odber plynu z Ruska neustále rastú a navyše energetika je jedným z prostriedkov v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom,“ zdôvodňuje Hirman.

Zastavenie dodávok plynu by mohlo pred voľbami zasiahnuť ukrajinský priemysel v čase, keď v krajine vrcholí ďalšia vlna nepokojov a demonštranti vo východnej Doneckej oblasti sa snažia o pripojenie k Rusku.

Slovenský dominantný predajca plynu tvrdí, že v prípade potreby sa bude plyn na Slovensko dovážať zo Západu. Ak by však spor trval napríklad až do jesene a Ukrajina by dlhodobo chcela odoberať plyn zo Slovenska, alternatívna západná trasa by si vyžadovala nové zdroje plynu. Momentálne ruský plyn prúdi do Nemecka plynovodom na dne Baltického mora a odtiaľ môže ísť do Česka a na Slovensko.

Ultimátum o splatení dlhu voči Rusku uplynulo Ukrajine v pondelok o 22. hodine nášho času. Podľa agentúry Reuters hovorca ruského Gazpromu odmietol povedať, aké kroky firma po vypršaní termínu spraví. „Z Ukrajiny neprišla žiadna platba,“ podotkol.

Po politickom prevrate na Ukrajine ruský Gazprom už dvakrát zvýšil ceny plynu pre Kyjev. Namiesto pôvodných 268,5 amerického dolára za tisíc kubíkov má Ukrajina platiť 485 dolárov, v čom je započítané aj splácanie dlhu. Bežná cena ruského plynu na Západe je pritom bolo okolo 370 až 380 dolárov. Ukrajina cenu 485 dolárov za tisíc kubíkov neakceptovala.

Podľa Vahrama Chuguryana zo slovenského Eustreamu plyn na Slovensko v pondelok tiekol v nezmenených množstvách. „Dodávky plynu z Ukrajiny sa realizujú v štandardnom režime v dohodnutých objemoch. Spoločnosť Eustream nezaznamenala v preprave žiadne mimoriadne výkyvy," odpovedal Chuguryan. Jedným dychom však dodal, že firma napätú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou stále pozorne monitoruje a pravidelne vyhodnocuje. "V prípade zastavenia dodávok plynu z Východu, Eustream príjme adekvátne technické opatrenia na zabezpečenie spustenia reverzných dodávok zo západných štátov a následne zo západu Slovenska na východ krajiny,“ vyhlásil hovorca Eustreamu.

Reverzný tok by bolo možné pripraviť. Premiér Robert Fico totiž už začiatkom marca tvrdil, že Slovensko má v zásobníkoch dosť plynu na pokrytie spotreby počas piatich mesiacov. Podobne sú na tom zrejme aj ďalšie štáty, ktoré by mohli pocítiť stopku dodávke plynu z Ruska cez Ukrajinu. Zima totiž bola relatívne teplá, a tak domácnosti i podniky minuli menej plynu.

Zásoby má aj Ukrajina. Tá síce na svojom území ťaží relatívne veľa plynu, aj tak ale cez hranice odoberá zhruba 12 miliárd kubíkov plynu. Slovenské plynovody sú na túto možnosť pripravené, v súčasnosti majú kapacitu okolo 70 miliárd kubíkov ročne, pričom aktuálne sa cez potrubia prepravuje asi 50 miliárd. Možnosť prepravy zo Slovenska na Ukrajinu je však zatiaľ iba v teoretickej rovine.

Medzi slovenskou a ukrajinskou stranou totiž ešte nie je podpísané ani memorandum o porozumení, čo je základný dokument pre výstavbu prepojky. Ukrajina navyše obvinila Slovensko, že blokuje vybudovanie prepojenia. Slovenské ministerstvo hospodárstva reagovalo, že sa hľadá riešenie na úrovni dvoch podnikov.

V prípade zastavenia transportu plynu cez Ukrajinu by do Európy prestala tiecť aj približne polovica ruských dodávok. Ukrajina totiž nemôže úplne oddeliť tranzit zemného plynu od plynu, ktorý spotrebuje vo svojich hraniciach. Práve tieto okolnosti viedli v roku 2009 k zastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko a ďalej na západ.

Existuje však aj možnosť, že Rusko by dodávky plynu do Európy zastavilo úplne. Ruský energetický gigant Gazprom však tvrdí, že dohody na dodávky plynu s Nemeckom dodrží. K zrušeniu ho podľa predstaviteľov firmy nemá priviesť ani to, že Nemecko je zástancom tvrdších sankcií proti Rusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine. "Plyn nie je zbraň, je to komodita,“ vyhlásil viceprezident spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev pre pondelňajšie vydanie novín Handelsblatt. "Máme záujem na tom, aby sme toto palivo predali, s cieľom zarobiť peniaze v mene našich akcionárov,“ doplnil.

Ruská televízia vidí na obzore novú plynovú vojnu

Možno sa blíži ďalšia plynová vojna, varovala ruská televízia RT, blízka Kremľu. Ukrajina má do pondelkovej polnoci zaplatiť 2,2 miliardy dolárov ruskému štátnemu podniku Gazprom za odobratý plyn, doteraz sa tak nestalo.

Televízia citovala vyhlásenie hovorcu Gazpromu Sergeja Kuprianova pre denník Financial Times: „Nedošlo k žiadnemu pokroku. Nezaplatili nič, nula,“ povedal. Šéf Gazpromu Alexej Miller uviedol, že firma nemôže dodávať plyn zadarmo a dlh treba zaplatiť. Takáto situácia podľa neho „nemôže pokračovať donekonečna“. Nie je jasné, ako Gazprom zareaguje, keď termín vyprší. Podľa hovorcu Gazpromu dodávky do Európy sú stabilné.

Kyjev však považuje cenu plynu až na 485 dolárov za privysokú a politickú. „Naši ruskí susedia použili iný typ agresie – plyn,“ uviedol počas víkendu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Očakáva, že Rusko dodávku plynu Ukrajine obmedzí.

Situáciu komplikuje aj napätie na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti v Donecku požiadali Rusko o intervenciu. Jaceňuk obvinil Rusko, že sa na intervenciu už pripravuje.

Ukrajina sa usiluje získať plyn od európskych susedov – zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Otázka je ako technicky dopraviť plyn na Ukrajinu. Reverzný chod na slovenskej strane, ktorý sa v tejto súvislosti uvádza ako možnosť, sa nedá použiť. Podľa Gazpromu môže plyn cez tranzitný plynovod tiecť iba jedným smerom – do Európy. Ak by Ukrajina chcela použiť plyn, určený pre západnú Európu, pravdepodobne by sa podľa Millera dopustila protiprávneho konania.

(pi)

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Komodity a zbrane. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina