Moody's posunula rating Ukrajiny hlbšie do špekulatívneho pásma

Ratingová agentúra Moody's Investors Service posunula hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny hlbšie do špekulatívneho pásma. Svoje rozhodnutie zdôvodnila stupňujúcou sa politickou krízou a napätou finančnou situáciou krajiny, keď Rusko zrušilo svoju finančnú podporu pre Ukrajinu a zdraželo jej plyn.

05.04.2014 07:54
debata

Rating štátnych dlhopisov Ukrajiny agentúra znížila o jeden stupeň na Caa3 z Caa2. Výhľad je negatívny, čo znamená, že ho môže v blízkom období znovu znížiť. V kategórii C, ktorá znamená značné riziká pre investorov, majú rating Ukrajiny aj ďalšie dve veľké svetové agentúry Standard & Poors a Fitch.

Nárast ekonomických sankcií zo strany Ruska, zvýšenie cien zemného plynu a možné obchodné reštrikcie ďalej ubližujú ekonomickému výhľadu Ukrajiny, uviedla Moody's. Agentúra sa tiež obáva politických nepokojov v krajine pred májovými prezidentskými voľbami, napísala agentúra Reuters.

Ukrajina v piatok uviedla, že pre zdraženie plynu mimoriadne rokuje s európskymi susedmi o možnosti dovozu zemného plynu z Európskej únie náhradou za zdraženie ruský plyn. Naliehavá potreba zabezpečiť si cenovo dostupné dodávky plynu vzrástla po tom, keď Moskva dvakrát v tomto týždni zvýšila zľavnené ceny plynu pre Kyjev. Ceny sa tak za tri dni takmer zdvojnásobili.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušenému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Moody's #Ukrajina