Nemecká vláda očakáva v blízkom čase nárast úrokov v eurozóne

Nemecká vláda očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) už v blízkom čase pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb v eurozóne, pretože dlhová kríza ustupuje do pozadia a ekonomika sa začína zotavovať. Vyplýva to podľa denníka Spiegel z interných správ nemeckého ministerstva financií.

30.03.2014 19:36
debata (6)

ECB tento mesiac ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime 0,25 percenta. Banka sa nízkymi úrokmi snaží podporiť hospodársky rast a zabrániť deflácii, teda poklesu spotrebiteľských ci­en.

Vo februári sa medziročná miera inflácie v eurozóne znížila na 0,7 percenta. Vrátila sa tak na najnižšiu úroveň za štyri roky a zostáva hlboko pod dvojpercentnou hranicou, ktorú ECB stanovila ako strop cenovej stability.

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) začiatkom tohto mesiaca vyzvali ECB k ďalšiemu zníženiu úrokov a k takzvanému kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky.

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann však cez víkend uviedol, že eurozóna sa nenachádza v deflačnom cykle a že ECB by nemala prehnane reagovať na spomalenie rastu spotrebiteľských cien. Sú za tým podľa Weidmanna z veľkej časti cyklické faktory, ktoré by mali byť iba dočasné.

Weidmann tiež upozornil, že spotrebitelia neodkladajú nákupy pre očakávanie nižších cien. Dodal, že centrálna banka očakáva postupný nárast inflácie v dôsledku hospodárskeho oživenia. Varoval tiež pred rizikami, ktoré prináša dlhodobejšie udržiavanie úrokových sadzieb na nízkej úrovni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko #eurozóna