Ruský Lukoil rozbehol ťažbu na obrovskom ropnom poli v Iraku

Ruská ropná spoločnosť Lukoil v sobotu začala ťažbu na obrovskom ropnom poli Západná Kurna-2 v Iraku. Objem ťažby by sa mal časom vyšplhať na 1,2 milióna barelov denne z počiatočných 120 000 barelov denne.

30.03.2014 10:39
debata (13)

Lukoil tiež oznámil, že podpísal s francúzskou firmou Total dohodu o spoločnom rozvoji ropných polí na Sibíri. Prehĺbenie spolupráce medzi oboma podnikmi prichádza napriek napätým vzťahom Ruska so Západom kvôli Ukrajine, upozornila agentúra DPA.

Ropné pole Západná Kurna-2 leží zhruba 500 kilometrov juhovýchodne od Bagdadu a podľa odhadov obsahuje 14 miliárd barelov vyťažiteľnej ropy. Pole je jedným z pilierov irackých plánov na obnovu ropného sektora a oživenia ekonomiky, ktorá bola v minulosti ťažko zasiahnutá sankciami a vojnou.

Iracký minister ropného priemyslu Abdal Karím Luajbí uviedol, že pole Západná Kurna-2 pomôže Iraku dosiahnuť do konca roka plánované zvýšenie celkovej ťažby ropy na štyri milióny barelov denne. Vo februári predstavovala iracká ťažba 3,5 milióna barelov denne.

Ruský Lukoil vďaka ťažbe na poli Západná Kurna-2 viac než zdvojnásobí svoju zahraničnú produkciu ropy. „Začiatok ťažby na poli Západná Kurna-2 je pre Lukoil strategicky dôležitý,“ uviedol generálny riaditeľ podniku Vagit Alekperov. Dodal, že Lukoil už do tohto poľa investoval zhruba štyri miliardy dolárov.

Lukoil je najväčším neštátnym ťažiarom ropy v Rusku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irak #Lukoil