Z Ruska môže odtiecť až 100 miliárd USD, krajinu to pribrzdí

Z Ruska by v tomto roku mohol odtiecť zahraničný kapitál v objeme 100 miliárd dolárov. V takom prípade by ruská ekonomika spomalila rast na 0,6 percenta, predpovedal vo štvrtok ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev.

27.03.2014 13:47
debata

V januári jeho ministerstvo predpovedalo tohtoročný rast hrubého domáceho produktu krajiny tempom 2,5 percenta.

Uljukajev podľa agentúry Reuters odhadol, že v prvom štvrťroku môže z Ruska odísť 60 miliárd dolárov a vo zvyšku roka sa odliv zreteľne spomalí. Prudko zosilnený odliv kapitálu je dôsledkom obáv podnikateľov a investorov z dôsledkov ukrajinskej krízy a západných sankcií na ruskú ekonomiku.

Svetová banka tento týždeň predpovedala, že v prípade prehĺbenia krízy na Ukrajine by mohol hrubý domáci produkt Ruska tento rok klesnúť až o 1,8 percenta a odliv kapitálu dosiahnuť rekordných 150 miliárd dolárov. Jej prognóza pritom predpokladá, že západné krajiny neuplatnia obchodné sankcie voči Rusku.

Podľa optimistickejšieho scenára Svetovej banky, ktorý počíta len s krátkodobými dôsledkami krízy, ekonomika vzrastie o 1,1 percenta. V decembri banka odhadovala pre Rusko rast o 2,2 percenta. Tempo rastu ruskej ekonomiky sa už vlani prudko spomalilo. HDP stúpol o 1,3 percenta v porovnaní so vzostupom o 3,4 percenta v predchádzajú­com roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP