Svetová banka varuje Rusko pred dopadmi ukrajinskej krízy

Kríza vyvolaná ovládnutím ukrajinského Krymu Ruskom môže tento rok spôsobiť prudký prepad ruskej ekonomiky aj v prípade, ak Západ neuvalí na Moskvu obchodné sankcie. Informovala o tom v stredu Svetová banka (SB).

26.03.2014 16:42
debata (5)

Jej aktuálna správa nezohľadňuje najnovšie údaje o únikoch kapitálu z Ruska. Ak najvážnejšia kríza vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom od konca studenej vojny pretrvá, môže sa ruská ekonomika v roku 2014 zmenšiť až o 1,8 %, varuje banka v rámci svojho najrizikovejšieho scenára. Nízko rizikový scenár predpokladá, že dopady krízy budú krátkodobé a ekonomika posilní o 1,1 %. Aj to by však znamenalo iba polovičnú mieru rastu v porovnaní s decembrovou prognózou SB na úrovni 2,2 %.

Spojené štáty a Európska únia zaviedli proti vybraným predstaviteľom Ruska a Krymu, ktorých obviňujú z účasti na ovládnutí ukrajinského regiónu, sankcie v podobe zákazu vycestovania a zablokovania majetku. Podľa údajov ruského ministerstva financií v prvom kvartáli 2014 unikol z Ruska kapitál v celkovom objeme 70 mld. USD. To je viac ako za celý vlaňajšok, kedy investori stiahli z krajiny 63 mld. USD. Ruské ministerstvo hospodárstva zatiaľ nerevidovalo tohtoročný odhad posilnenia výkonu ekonomiky o 2,5 %. Námestník ministra hospodárstva však v pondelok uviedol, že v prvom kvartáli sa bude rast pravdepodobne pohybovať „okolo nuly“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Svetová banka #Ukrajina