Ukrajinská kríza brzdí v Rusku hospodársky rast

Medzinárodné napätie spojené s ukrajinskou krízou má negatívny vplyv na ruskú ekonomiku. Uviedol to v pondelok námestník ruského ministra hospodárskeho rozvoja Andrej Klepač.

24.03.2014 23:43
debata (7)

Dodal, že ruská ekonomika vo februári medziročne stúpla iba o 0,3 percenta po revidovanom náraste o 0,1 percenta v januári. Ministerstvo počíta so stagnáciou ekonomiky v celom prvom štvrťroku. Najväčšia ruská banka Sberbank dokonca varovala pred hrozbou recesie v dôsledku rozsiahleho odlivu kapitálu.

Západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine uvalili sankcie na vybraných ruských predstaviteľov a pohrozili tiež možnými hospodárskymi sankciami voči Rusku. „Sankcie zatiaľ nemajú významnejší ekonomický charakter, ale samotné zhoršujúce sa vzťahy (so západnými krajinami) sú výrazne negatívnym faktorom pre hospodársky rast,“ uviedol Klepač.

Ministerstvo tiež predpokladá, že medziročná miera inflácie by sa v marci mohla pre slabšiu domácu mene vyšplhať až na sedem percent z februárových 6,2 percenta. Počíta tiež s čistým odlevom kapitálu z Ruska v objeme 65 až 70 miliárd dolárov počas prvého štvrťroka, napísala agentúra Reuters.

Tempo rastu ruskej ekonomiky sa už vlani prudko spomalilo na 1,3 percenta z 3,4 percenta v predchádzajúcom roku. „Nebude tu recesia, ale máme tu problém stagnácie,“ uviedol Klepač. Podľa šéfa spoločnosti Sberbank Germana Grefa však riziko recesie ruskej ekonomiky „bohužiaľ existuje“.

„Súčasná situácia má negatívny dopad na ekonomiku po celom svete, v Rusku aj v Európe,“ upozornil Gref, ktorý bol v minulosti ruským ministrom hospodárskeho rozvoja.

Klepačov kolega Sergej Beljakov už pred týždňom pripustil, že ruská ekonomika vykazuje jasné známky krízy. „Ruská ekonomika mala problémy už pred nárastom geopolitického napätia okolo Ukrajiny,“ uviedol nedávno hlavný ruský ekonóm banky HSBC Alexander Morozov. „Možné hospodárske a finančné sankcie voči Rusku posilňujú neistotu,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Ukrajina