Nemecké firmy odkladajú investície v Rusku

Pre napätie na Ukrajine sa zhoršujú hospodárske vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom. Nemecké firmy odkladajú investície v Rusku a banky v obave z neistej situácie poskytujú menej úverov, povedal v pondelok v televízii ARD šéf Nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (DIHK) Volker Treier.

24.03.2014 13:31
debata (6)

„Máme správy od obchodnej komory v Moskve, že investície sú prinajmenšom odkladané. Veľa ich skončilo v koši. Majetok uteká,“ povedal Treier. Za riskantného obchodného partnera začínajú podľa neho Rusko považovať i nemecké banky, ktoré preto ponúkajú menej úverov.

S Ruskom podľa údajov DIHK obchoduje okolo 6200 nemeckých firiem. Na vývoze do Ruska podľa komory v Nemecku závisí približne 300 000 pracov­ných miest.

Nemecký priemysel už skôr varoval pred možným ohrozením nemeckých hospodárskych záujmov v prípade uvalenia ekonomických sankcií na Rusko. Firmy vyjadrovali obavy, že Moskva si potom začne hľadať dodávateľov z iných krajín, čo by vážne postihlo nemeckých vývozcov. Rusko je pre Nemecko jedenástym najdôležitejším zahraničným trhom: vlani tam nemecké firmy vyviezli tovar za 36,1 miliardy eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko