Plaťte rubľami, žiada klientov potrestaná ruská banka Rossija

Ruská banka Rossija požiadala svojich klientov, aby nerobili transakcie v zahraničných menách.

24.03.2014 13:25
debata (1)

Finančného domu sa týkajú najnovšie sankcie, ktoré americká vláda zaviedla voči Rusku pre ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym. Platby v rubľoch môžu klienti uskutočňovať bez obmedzenia, oznámila v pondelok banka na svojich internetových stránkach.

Spojené štáty označili banku Rossija za „osobnú banku vysokých ruských predstaviteľov“. Na banku preto boli uvalené sankcie, rovnako ako na jej najväčšieho akcionára Jurija Kovaľčuka.

Rossija má majetok okolo desať miliárd USD a je pätnástou najväčšou bankou v Rusku. Rossija je tiež obchodným partnerom mnohých bánk v Európe a Spojených štátoch.

Kovaľčuk v nedeľňajšom rozhovore pre ruskú televíziu uviedol, že sankcie mali opačný účinok a pomohli mu získať nových klientov medzi ruskými patriotmi. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že si v banke otvorí účet.

Veľké americké kartové spoločnosti Visa a MasterCard okamžite po uvalení sankcií prestali poskytovať služby pre platobné transakcie klientom banky Rossija. Tí tak nemôžu platiť niektorými bankovými kartami.

Kartové spoločnosti „odstrihli“ aj klientov banky SMP, ale po krátkom výpadku sa vrátili k poskytovaniu služieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Visa #Mastercard #Rossija